suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Se upp för Suomi.fi-bluffmeddelanden!

Publicerad 30.4.2024

Uppdaterad 30.4.2024

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata varnar för bluffmeddelanden i omlopp.

Det finns många meddelanden i Suomi.fi:s namn i omlopp.

Det senaste bluffmeddelandet efterliknar det meddelande som Suomi.fi-meddelanden skickar och berättar att du har fått ett nytt meddelande i Suomi.fi-meddelanden. Meddelandet påkallar känsligheten i meddelandet och försöker få mottagaren att klicka på en länk i meddelandet. Klicka inte på länkarna.

I  nårga bedrägerimeddelanden närmar man sig mottagaren i Suomi.fi-kundservicens namn. I meddelanden uppmanas användaren att logga in på sitt Suomi.fi-konto inom 48 timmar för att fortfarande ha tillgång till kontot.

Det är även falska meddelanden på gång, där man närmar sig mottagaren i namn av Suomi.fi kundtjänst, finska statens kundtjänst eller Finland.

  • I meddelandena uppmanas att uppdatera information till Suomi.fi.
  • Några av meddelandena berättar att en ny enhet har loggats in på din nätbank och ber dig gå till adressen suojausprofiili.com

I meddelandena informeras till exempel att den automatiska  skatteåterbäringen har blivit färdig. I meddelandet erbjuds ett  tillfälligt lösenord med vilket man kan granska ett sammandrag av  skatteåterbäringen.

Bluffmeddelanden som utnyttjar Suomi.fi:s namn eller uttryck finns också i justitieministeriets och TE-centralens namn.

Dessutom finns det andra meddelanden i omlopp som informerar att ett nytt meddelande har kommit till Suomi.fi-meddelandenÖppnas i ett nytt fönster..

Det är fråga om nätfiskemeddelanden med vilka man försöker få dig att  klicka på länken i meddelandet och överlåta din bankkod till kriminella. Du kan få bluffmeddelanden som sms eller e-post. Klicka inte på länken i meddelandet.

Gör så här

Klicka inte på länkarna i e-post- eller textmeddelandena. Myndigheterna  skickar inte länkar till sina webbplatser per e-post eller sms.

  1. Gå inte till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in  webbplatsen i sin helhet i adressfältet (till exempel  www.suomi.fi/meddelanden). Suomi.fi skickar inte textmeddelanden till mottagare.
  2. Du kan spara webbadresserna till de  tjänster som är viktigast för dig i webbläsarens bokmärken eller  favoriter, då är det tryggt att gå till dem.
  3. Om du använder  Suomi.fi-meddelanden och är osäker på om notifikationen är äkta lönar  det sig att själv kontrollera i Suomi.fi-meddelanden om meddelandet som  angavs i e-posten har kommit dit.
  4. Du kan se inkomna meddelanden i Suomi.fi-mobilappen eller genom att skriva suomi.fi/meddelanden i  webbläsarens adressrad och identifiera dig i tjänsten.
  5. Om du har angett din kreditkortsinformation eller nätbanks-ID av misstag kan du  ha blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta först din egen bank och  polisanmäl sedan brottet. Även bedrägeriförsök ska anmälas.

Se även anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten: suomi.fi/guider/informationslacka