Työntekijän osaamisen kehittäminen
Aikuisena opiskelu tarjoaa työntekijällesi mahdollisuuden laajentaa osaamistaan, suorittaa tutkinnon tai hankkia tietyn pätevyyden. Koulutus tapahtuu yleensä työn ohessa tai työpaikalla.
Muista huolehtia, että työntekijä voi kehittää osaamistaan myös perhevapaiden aikana. Käytännön ohjeita löydät Perhevapaat ja perheystävällisyys -sivulta.
Työntekijäsi voi suorittaa aikuiselle sopivan ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, jolla hän saa muodollisen pätevyyden työhönsä. Työntekijäsi voi täydentää ammattitaitoaan myös lisä- ja täydennyskoulutuksen avulla. Työntekijäsi uusi ammatillinen osaaminen tuo yritykseesi tuoretta tietotaitoa ja voi kehittää muun muassa yrityksesi työtapoja.
Työntekijäsi voi myös kehittää muuta osaamistaan omatoimisesti, kuten osallistumalla kansalaisopistojen tarjoamiin koulutuksiin. Siitä on usein hyötyä myös yrityksellesi. Työntekijäsi voi esimerkiksi oppia uuden kielen, jota hän voi käyttää työssään.
Myös yrityksesi järjestämä henkilöstökoulutus on aikuiskoulutusta. Sen avulla voit kehittää työntekijöidesi ammatillisen osaamisen lisäksi esimerkiksi heidän ryhmätyö-, kieli- ja tietotekniikkataitojaan.
Huomaa, että myös yrittäjille on tarjolla hyödyllistä aikuiskoulutusta, kuten yrittäjätutkintoon johtavia opintoja. Ne auttavat sinua kehittämään yrittäjäosaamistasi ja yrityksesi kilpailukykyä. Lue lisää yrittäjäosaamisen kehittämisestä
Aikuisena opiskelu on joustavaa. Opiskella voi työpaikalla, oppilaitoksessa ja virtuaalisissa ympäristöissä. Aikaisempi osaaminen tunnustetaan osaksi tutkintoa, jolloin opintoaika lyhenee.
Ammatin voi opiskella työpaikoilla koulutussopimuksen tai oppisopimuksen avulla tai niiden yhdistelmällä. Tutkinto suoritetaan näytöillä, joilla opiskelija osoittaa ammattitaitonsa käytännön työtehtävissä. Lisätietoa koulutussopimuksesta löydät Harjoittelija yritykseen -sivulta.
Koko ammatillisen tutkinnon suorittamisen lisäksi on mahdollista suorittaa osia tutkinnosta tai opiskella asioita, joissa osaaminen vaatii täydennystä. Tutkinnon sisällä voi oppilaitoksesta riippuen myös tehdä yksilöllisiä valintoja, kuten valita tutkintoon osia muista ammatillisista tutkinnoista, lukio-opinnoista tai ammattikorkeakouluopinnoista.
Työntekijälläsi on opintovapaalain mukaan oikeus opintovapaaseen:
- Jos hän on työskennellyt yrityksessäsi päätoimisesti vähintään vuoden, hän voi pitää opintovapaata yhteensä kaksi vuotta viiden vuoden aikana.
- Jos työsuhde on kestänyt vähintään kolme kuukautta, hän voi saada enintään viiden päivän opintovapaan.
Kun työntekijäsi hakee opintovapaata, et voi kieltää opintovapaalle jäämistä. Voit kuitenkin siirtää opintovapaan ajankohtaa perustellusta syystä, esimerkiksi jos vapaasta aiheutuisi haittaa yrityksesi toiminnalle. Alkamisajankohtaa voi siirtää enintään kuudella kuukaudella.
Kun työntekijäsi on opintovapaalla, hänet on vapautettu työstään opiskelua varten mutta hänen työsuhteensa on silti voimassa. Maksat opintovapaan ajalta palkkaa, jos olet sopinut palkallisesta opintovapaasta työntekijän kanssa tai siitä on sovittu työ- tai virkaehtosopimuksessa.