suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Västra Nylands välfärdsområde

Socialt arbete inom barnskyddet

  • Tjänst
  • 10 kommuner
  • Offentlig tjänst

Klienter av socialt arbete inom barnskyddet är barn och ungdomar vars tillväxt eller utveckling är i fara och som inte kan hjälpas till tillräckligt med andra tjänster. I socialt arbete inom barnskyddet arbetar man också med familjer och närstående till barn och unga som är klienter. Ett klientskap inom barnskyddet kan inledas när barnets uppväxtförhållanden eller beteende äventyrar barnets tillvä ...

Gör så här

Det finns inte information om alla servicekanaler på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om servicekanalerna på andra språk.

För vem och på vilka villkor

Klientrelationen i det sociala arbetet inom barnskyddet börjar antingen akut när barnets situation kräver brådskande barnskyddsåtgärder eller efter en bedömning av servicebehovet.

I en akut situation, när ett barnskyddsärende har inletts, börjar klientrelationen i följande fall:

· Brådskande åtgärder vidtas för att skydda barnets hälsa och utveckling.

· Barnet eller hens familj förses med de tjänster eller det stöd som avses i barnskyddslagen innan bedömningen av servicebehovet slutförs.

Efter bedömningen av servicebeho

· barnets uppväxtförhållanden enligt bedömningen äventyrar eller inte skyddar barnets hälsa eller utveckling

· barnets beteende äventyrar hens hälsa och utveckling och

· barnet behöver de tjänster eller stödåtgärder som avses i barnskyddslagen.

Dessutom ska den socialarbetare som gör bedömningen bedöma om barnet behöver stöd som garanteras särskilt enligt barnskyddslagen eller om tillräckliga tjänster kan ordnas enligt socialvårdslagen. Det är också möjligt att familjen är ovillig att ta emot tjänster enligt socialvårdslagen, i vilket fall det krävs sakkunskap inom barnskyddet. Om de tjänster som ordnas enligt socialvårdslagen är tillräckliga, inleds inte en klientrelation inom barnskyddet, utan stödet ges genom familjesocialarbetet.

Barnets vårdnadshavare och barnet ska omedelbart underrättas om att klientrelationen har inletts. Början på klientrelationen ska också registreras i handlingar som gäller barnet. För barnet ska en socialarbetare som ansvarar för hens angelägenheter utses i början av klientrelationen. Denna socialarbetare ska upprätta en klientplan.

Inledandet av en klientrelation inom barnskyddet fastställs i § 26 och § 27 i barnskyddslagen (417/2007).

Servicen tillhandahålls av

Västra Nylands välfärdsområde

Ansvarig för tjänsten

Västra Nylands välfärdsområde
Ansvarig för texten: Västra Nylands välfärdsområde
Uppdaterad: 22.4.2024