suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Pensionsskyddscentralen

Så här söker du pension

  • Tjänst
  • Hela Finland
  • Offentlig tjänst

När det är dags för dig att gå i pension, ska du fylla i en pensionsansökan. Det finns en egen ansökningsblankett för varje slag av pension. I normala fall är det bra att lämna in ansökan ca en månad innan pensionen ska börja.

Du kan söka pension med samma blankett från både arbetspensionssystemet och FPA om du ansöker om ålderspension, invalidpension eller familjepension. Samma ansökan gäller o ...

Gör så här

Det går att ansöka om pension elektroniskt. De flesta arbetspensionsbolag har en e-tjänst för ansökan om pension.

Om din arbetspensionsanstalt inte har en e-tjänst för ansökningar, kan du göra ansökan på en pappersblankett eller en blankett som du fyller i på nätet och skriver ut. Du kommer till blanketterna via en länk som finns i sidfoten menyn på Arbetspension.fi. Om du arbetar inom den privata sektorn kan du lämna in ansökan på vilken arbetspensionsanstalt som helst, på Pensionsskyddscentralen, hos ett LPA-ombud eller på FPA:s serviceställe. Om du är anställd inom kommunen, staten eller evangelisk-lutherska kyrkan, ska du ansöka om arbetspension hos Keva.

Som bilaga till din ansökan om invalidpension behöver du ett B-läkarutlåtande om ditt hälsotillstånd. Om du inte får eller inte alls ansöker om dagpenning från sjukförsäkringen, kan du ansöka om rehabiliteringsstöd eller pension direkt.

Servicen tillhandahålls av

Pensionsskyddscentralen

Ansvarig för tjänsten

Pensionsskyddscentralen
Ansvarig för texten: Pensionsskyddscentralen
Uppdaterad: 22.8.2023