suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Soite

Hjälpmedelstjänsten

  • Tjänst
  • 8 kommuner
  • Offentlig tjänst

Ett hjälpmedel är en apparat eller ett redskap som stöder funktionsförmågan. Hjälpmedel behövs när det blivit svårare att klara sig i vardagen och att delta i vardagen hemma eller i någon annan miljö. Situationen kan bero på en sjukdom, ett handikapp eller åldrande. Hjälpmedelsbehovet kan konstateras av kunden, av en närstående eller av en yrkesutbildad person inom social- eller hälsovården som kä ...

Gör så här

Hjälpmedlen utlånas för bestämd tid och de måste återlämnas genast när de inte längre behövs. Hjälpmedel kan lämnas tillbaka till vilket utlåningsställe i området som helst. Det är vanligtvis kunden som har ansvar för att transportera hjälpmedel.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

För att få hjälpmedel för medicinsk rehabilitering krävs ett behov av hjälpmedel som konstaterats av en sakkunnig inom branschen. Beroende på fallet kan den sakkunniga vara till exempel en läkare, fysioterapeut, ergoterapeut eller konditionsskötare. Hjälpmedel är bland annat rullstolar, promenadkäppar, duschstolar samt hjälpmedel för syn, hörsel och kommunikation.

Hjälpmedel kan lånas kortvarigt utan sakkunnigutlåtande. Kryckor, promenadkäppar, rollatorer, toalettförhöjningar, sängförhöjningar, rullstolar och olika gångställningar kan lånas avgiftsfritt från den offentliga hälso- och sjukvården.

Servicen tillhandahålls av

Soite

Ansvarig för tjänsten

Soite
Ansvarig för texten: Soite
Uppdaterad: 26.2.2024