suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Familjevård för barn och unga

  • Tjänst
  • 27 kommuner
  • Offentlig tjänst

Barn som placerats i familjevård bor hos en utbildad fosterfamilj eller i ett professionellt familjehem. Familjevårdarna kallas också fosterföräldrar.

Barnskyddets familjevård är den primära formen av vård utom hemmet i förhållande till institutionsvård. Institutionsvård väljs endast om vård av barn utom hemmet inte på ett sätt som motsvarar barnets bästa kan ordnas annanstans med hjälp av tillrä ...

Gör så här

Kontakta din egen socialarbetare eller barnskyddet i din kommun i frågor som gäller familjevård.

Om du är orolig för ett barn eller en familj ska du kontakta socialvården per telefon eller göra en skriftlig barnskyddsanmälan så att en bedömning av stödbehovet kan göras. Om situationen är brådskande ska du ringa social- och krisjouren eller 112.

För vem och på vilka villkor

Behovet av familjevård bedöms som en del av socialarbetet inom barnskyddet. Omhändertagande och placering i familjevård kan avslutas när förutsättningarna för omhändertagande inte längre finns, om inte detta strider mot barnets bästa. Omhändertagande och familjevård avslutas senast då barnet fyller 18 år.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Familjevård är avsedd för barn eller ungdomar som är klienter inom barnskyddet och som inte kan bo hos föräldrarna eller vårdnadshavaren, eller för vuxna som inte kan bo på egen hand även om de erhåller stöd. Även personer med utvecklingsstörning och rehabiliteringsklienter inom mentalvården kan bo i familjevård. Familjevården sker hemma hos vårdaren eller den som behöver vården eller i ett professionellt familjehem.

Familjevård kan ordnas på kort- eller långsikt, på deltid eller dygnet runt. Målet med familjevård är att ge möjlighet till vård under familjeliknande förhållanden och till nära, permanenta människorelationer. Familjevårdaren har rätt till ledighet.

Barn eller ungdomar som är i familjevård går normalt i skola. En utvecklingsstörd person i familjevård eller en rehabiliteringsklient inom mentalvården kan delta i arbets- eller dagverksamhet och till exempel få färdtjänster. Även äldre personer har rätt till färdtjänst.

I ett hem för en vårdare kan det finnas högst fyra personer som vårdas och i ett hem för två vårdare högst sex personer, familjens egna barn under skolåldern medräknade. Som vårdare godkänns personer som på grundval av sin utbildning, erfarenhet eller egenskaper lämpar sig för uppgiften.

Servicen tillhandahålls av

Egentliga Finlands välfärdsområde

Ansvarig för tjänsten

Egentliga Finlands välfärdsområde
Ansvarig för texten: Egentliga Finlands välfärdsområde
Uppdaterad: 18.1.2024