suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Korsholms kommun

Anmälan om misstänkt matförgiftning

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • 7 kommuner
  • Offentlig tjänst

En aktör i livsmedelsbranschen måste anmäla en matförgiftning till kommunens livsmedelstillsynsmyndighet genast när han eller hon

  • fått information om matförgiftning som orsakats av livsmedel som han eller hon har hanterat
  • misstänker att livsmedel som han eller hon har hanterat kan orsaka matförgiftning.

Hantering av livsmedel innebär producering, förädling, försäljning, servering eller förmedling av livsmedel.

Livsmedel som man misstänker kan orsaka matförgiftning får inte förstöras, utan ska bevaras för undersökningar.

Också matförgiftningar och misstankar om matförgiftning orsakade av dricksvatten ska anmälas till kommunens livsmedelstillsynsmyndighet.

Gör så här

Anmäl genast matförgiftning eller misstanke om matförgiftning till kommunens livsmedelstillsynsmyndighet. Du kan anmäla det i ilppa-tjänsten.

Ange i anmälan åtminstone

  • vilket livsmedel matförgiftningen eller misstanken beror på
  • vilken aktörs livsmedel matförgiftningen eller misstanken beror på
  • varför du tror att det rör sig om matförgiftning eller misstanke om sådan.

Om livsmedlet i fråga fortfarande finns kvar, förvara det ändamålsenligt. På så sätt kan det undersökas för att utreda orsaken till matförgiftning.

Om du som kund misstänker att du blivit matförgiftad på en restaurang eller liknande ska du meddela om saken till hälsoskyddsmyndigheten.

Om ditt livsmedelsföretag får ta emot anmälan om matförgiftningsmisstanke från en kund, ska du som livsmedelsföretagare genast kontakta hälsoskyddsmyndigheten.

Ju fortare du anmäler om matförgiftningsmisstanke, desto fortare kan fallet utredas.

När du tar kontakt med oss vill vi gärna veta:

  • Vilken mat eller livsmedel misstänker du är orsaken? Vad annat har ni ätit under dagen?
  • Var serverades/köptes maten?
  • När serverades/köptes maten?
  • Hur snart uppkom symtomen efter förtäringen?
  • Vilka symtom uppkom?
  • Hur länge varade symtomen?
  • Hur många deltog i måltiden och hur många blev sjuka?
  • Har någon i er närmaste krets haft magsjuka el. motsvarande symptom på den senaste tiden?
  • Har ni varit utomlands under den senaste månaden?
  • Har läkare kontaktats?

För vem och på vilka villkor

Det huvudsakliga ansvaret för att anmäla matförgiftning eller misstanke om sådan finns hos den aktör som hanterat livsmedlet i fråga, eller i vars utrymmen dricksvattnet serverats. En anmälan kan dock göras av vem som helst.

Om en näringsidkare är placerad i en stat som hör till något annat Europeiskt ekonomiskt samarbetsområde och erbjuder sina tjänster tillfälligt i Finland kräver verksamheten samma tillstånd som för en näringsidkare i Finland.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Europaparlamentets och rådets förordning om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet

Servicen tillhandahålls av

Korsholms kommun

Ansvarig för tjänsten

Korsholms kommun
Ansvarig för texten: Korsholms kommun
Uppdaterad: 10.11.2023