Rekrytering från utlandet
Om ditt företag vill rekrytera arbetskraft från utlandet, gör förberedelserna omsorgsfullt och i god tid på förhand. Ge arbetstagaren grundlig introduktion i arbetet och stöd honom eller henne att anpassa sig till arbetsgemenskapen och det finländska samhället.
På sidan Anställningsfrågor som gäller utländska arbetstagare hittar du mer information om de saker som ska beaktas.
Om ditt företag vill rekrytera en arbetstagare från utlandet, upprätta en annons om den lediga platsen omsorgsfullt och detaljerat. Ta reda på hur och var det lönar sig att annonsera ut den lediga platsen.
Om du inte hittar någon arbetstagare via dina egna nätverk, annonsera ut platsen åtminstone i TE-tjänsternas e-tjänst för företag och arbetsgivare. Via den kan du också annonsera ut platsen vidare in om EU och EES-området. Då överförs annonsen till EURES-portalen, som är en sameuropeisk mötesplats för arbetsgivare och arbetssökande. I CV-banken som finns på EURES-portalen kan du söka även på egen hand söka europeiska arbetstagare. Mer information om rekrytering av arbetstagare från utlandet (Jobbmarknaden).Öppnas i ett nytt fönster.
Planera hur du ska arrangera den första gallringen av sökande, intervjuerna och det slutliga valet av arbetstagare. Reservera tillräckligt med tid för rekryteringsprocessen.
EURES-rådgivare hjälper dig med de olika faserna i rekrytering från Europa.
Kontrollera att dina utländska arbetstagare har rätt att arbeta i Finland. Medborgare i EU- och EES-länder får arbeta i Finland på basis av sitt medborgarskap. Om din arbetstagare kommer från ett land utanför EU eller EES, behöver han eller hon ett uppehållstillstånd som berättigar till arbete. Det finns emellertid några undantag till den här regeln. Arbetstagaren ansöker själv om uppehållstillståndÖppnas i ett nytt fönster. hos Migrationsverket. Som arbetsgivare deltar du i ansökan om tillstånd genom att lämna uppgifter om anställningsförhållandet och villkoren för arbetet.
Ta reda på om din arbetstagare behöver ett beslut av en finsk myndighet om erkännande av examen. Exempelvis i hälsovårdsbranschen förutsätts beslut från Valvira och i utbildningsbranschen beslut från Utbildningsstyrelsen om arbetstagarens yrkesbehörighet. Mer information om erkännande av yrkeskvalifikation och examensmotsvarigheter hittar du på sidan Yrkeskvalifikationer och examensmotsvarigheter.
Upprätta ett skriftligt arbetsavtal i god tid innan arbetstagaren anländer till Finland. Skicka arbetsavtalet till arbetstagaren medan han eller hon fortfarande är i sitt hemland.
Uppmana din arbetstagare att ordna sina bankaffärer i sitt hemland och att skaffa ett kreditkort innan han eller hon anländer till Finland. Påminn arbetstagare om de kostnader som uppkommer redan första lönedagen. Sådana är bland annat kostnader för registrering, arbetsresor, mat och inflyttning.
Vid behov bör du skaffa en bostad med de nödvändigaste möblerna eller åtminstone tillfällig inkvartering åt din arbetstagare. Förbered den övriga personalen i företaget på den utländska arbetstagarens ankomst.
Hjälp och stöd din utländska arbetstagare med de praktiska arrangemangen. Instruera arbetstagaren att registrera sig på ett serviceställe vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (magistraten) för att få en finländsk personbeteckning. Registreringen behövs också för skattekortet och till exempel för att få busskort i vissa regioner.
Ge din arbetstagare råd i bland annat hur man öppnar ett bankkonto, som ju behövs för att företaget ska kunna betala lön. Uppmana arbetstagaren att kontakta FPA för att utreda vilka rättigheter han eller hon har till FPA:s förmåner och hälsovården i Finland.
Uppmuntra arbetstagaren att skaffa sig kunskaper i finska eller svenska. Ta reda på om det till exempel finns lämpliga språkkurser på något medborgarinstitut. Sådana hålls oftast kvällstid efter arbetet. I den mån det är möjligt kan du inkludera språkstudier i arbetstagarens arbetstid.
Om arbetstagaren har en familj som följer med till Finland, hjälp dem att anpassa sig till det finländska samhället. Tänk på att familjen till en början kan behöva hjälp och tid för att sköta egna angelägenheter. Sådana kan till exempel handla om att söka jobb åt arbetstagarens make eller maka samt att ordna dagvård och skolfrågor.
På sidan Som invandrare i Finland hittar du mer information om ärenden som ska skötas när man flyttar till Finland.
Kom ihåg att den utländska arbetstagaren berörs av samma arbetsvillkor som dina finländska arbetstagare. Se till att försäkringarna, sjukförsäkringsavgifterna och företagshälsovården är i skick även i fråga om den utländska arbetstagaren.
Berätta för arbetstagaren om spelreglerna och tillvägagångssätten i företaget. Säkerställ också att arbetstagaren får tillräckligt med inskolning och introduktion för sina arbetsuppgifter, klart och tydligt på ett språk som han eller hon förstår.
Tänk på att det är lättare för arbetstagaren att anpassa sig till arbetsgemenskapen och resultatet av arbetet blir bättre när du satsar på introduktionen och inskolningen i uppgifterna.
Berätta för arbetstagaren om de typiska dragen i det finländska arbetslivet. Beakta att arbetslagstiftningen och arbetarskyddskraven i Finland kan avvika avsevärt från den praxis som gäller i arbetstagarens hemland. Kom också ihåg kulturella skillnader, till exempel när det gäller att passa tider, förhållandet chef-underställd och vilka förväntningar man har på arbetstagaren.
Uppmuntra de övriga arbetstagarna i företaget att stöda och hjälpa den utländska arbetstagaren både i arbetet och i frågor som gäller fritiden.