Yrityksen rekisteröinti
Rekisteröi yrityksesi yleensä ainakin kaupparekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Jos liikevaihtosi tulee ylittämään 15 000 euroa, rekisteröidy myös arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Muista arvioida tilikauden liikevaihtosi hyvin jo etukäteen. Jos palkkaat työntekijöitä, rekisteröidy lisäksi työnantajarekisteriin. Voit rekisteröidä yrityksesi kaikkiin rekistereihin jo yrityksen perustamisvaiheessa.
Jos perustat osakeyhtiön, avoimen yhtiön, kommandiittiyhtiön tai osuuskunnan, sinun tulee aina rekisteröidä yrityksesi Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin. Myös yksityinen elinkeinonharjoittaja kannattaa yleensä rekisteröidä kaupparekisteriin. Se on kuitenkin pakollista vain, jos
- harjoitat elinkeinoa, johon tarvitaan lupa
- toiminimelläsi on elinkeinotoimintaa varten pysyvä toimipaikka eli omasta asunnostasi erillinen liiketila
- toiminimelläsi on työntekijöinä muita henkilöitä kuin aviopuolisosi, alaikäinen lapsesi tai lapsenlapsesi.
Yrityksesi kannattaa rekisteröityä myös Verohallinnon ennakkoperintärekisteriin. Siihen kuuluminen osoittaa, että yrityksesi veroasiat ovat kunnossa. Asiakkaidesi ei myöskään tarvitse maksaa ennakonpidätyksiä, kun ne asioivat yrityksesi kanssa.
Rekisteröi yrityksesi myös Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos liikevaihtosi tilikauden aikana ylittää 15 000 euroa. Jos aiot palkata yritykseesi työntekijöitä, rekisteröi yrityksesi lisäksi Verohallinnon työnantajarekisteriin. Huomioithan, että jos ilmoittaudut arvonlisäverovelvollisten tai työnantajarekisteriin, ilmoitusvelvollisuutesi alkaa yleensä heti.
Kaupparekisteriin rekisteröityminen on maksullista, Verohallinnon rekistereihin taas maksutonta.
Kun haluat rekisteröidä yrityksesi Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin, tee yrityksestäsi perustamisilmoitus.
Tee ilmoitus yritysmuodosta riippuen joko sähköisenä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän kautta tai paperilomakkeilla. Tällä hetkellä voit ilmoittaa kaupparekisteriin sähköisesti yksityisen elinkeinonharjoittajan ja useimmissa tapauksissa myös osakeyhtiön. Muissa yritysmuodoissa sinun tulee käyttää paperilomakkeita.
Perustamisilmoituksen liitteeksi vaaditaan seuraavat perustamisasiakirjat:
- osakeyhtiössä perustamissopimus ja yhtiöjärjestys
- avoimessa yhtiössä ja kommandiittiyhtiössä yhtiösopimus
- osuuskunnassa perustamissopimus ja säännöt.
Yksityisen elinkeinonharjoittajan ilmoittaminen kaupparekisteriin ei vaadi erillisiä perustamisasiakirjoja – pelkkä perustamisilmoitus riittää.
Jos teet osakeyhtiösi perustamisilmoituksen sähköisesti, yritys- ja yhteisötietojärjestelmä luo perustamisasiakirjat automaattisesti.
Jos teet yrityksesi perustamisilmoituksen paperilla, löydät sekä lomakkeet että perustamisasiakirjojen pohjat Patentti- ja rekisterihallituksen kokoamista perustamispaketeista.
Siirry tekemään yrityksen perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen Yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).
Voit rekisteröidä yrityksesi Verohallinnon rekistereihin joko perustamisilmoituksen tekemisen yhteydessä tai myöhemmin.
Jos teet perustamisilmoituksen sähköisesti yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä, voit ilmoittaa yrityksesi Verohallinnon rekistereihin samassa istunnossa.
Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, voit ilmoittaa yrityksesi myös Verohallinnon rekistereihin samalla paperilomakkeella.
Jos et ilmoita yritystäsi Verohallinnon rekistereihin vielä perustamisen yhteydessä, voit tehdä sen myöhemmin muutosilmoituksella. Tee muutosilmoitus ensisijaisesti sähköisesti yritysmuodosta riippumatta.