suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Verohallinto

Ennakkoperintärekisteri

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Ennakkoperintärekisteri on Verohallinnon rekisteri, johon on koottu tiedot toimijoista, joille voidaan maksaa työkorvauksia toimittamatta ennakonpidätystä. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen ei ole pakollista. Verohallinto merkitsee hakemuksen perusteella ennakkoperintärekisteriin elinkeinotoimintaa, maataloutta tai muuta tulonhankkimistoimintaa harjoittavat henkilöt, yritykset ja yhteisöt.

Ulkomainen yritys voidaan merkitä ennakkoperintärekisteriin silloin, kun sillä on Suomessa kiinteä toimipaikka tai yrityksen kotipaikka on valtiossa, jonka kanssa Suomella on kaksinkertaisen verotuksen välttämistä koskeva sopimus.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen vaikuttaa verojen ennakkoperintään. Ennakkoperintärekisteriin merkitsemisen tarkoitus on osoittaa, ettei suorituksen maksajan tarvitse tehdä maksusta ennakonpidätystä vaan rekisteriin merkitty toimija huolehtii ennakkoverojen maksamisesta itse.

Toimi näin

Yritys voi rekisteröityä ennakkoperintärekisteriin joko perustamisilmoituksen tekemisen yhteydessä tai myöhemmin.

Jos teet perustamisilmoituksen sähköisesti yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä, voit ilmoittaa yrityksesi samalla myös Verohallinnon rekistereihin. Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, voit ilmoittaa yrityksesi myös Verohallinnon rekistereihin samalla paperilomakkeella.

Jos et ilmoita yritystäsi ennakkoperintärekisteriin vielä perustamisen yhteydessä, voit tehdä sen myöhemmin OmaVero-palvelussa, heti kun yrityksellä on Y-tunnus.

Tietojen poistaminen rekisteristä

Jos koko yritystoiminta loppuu, ilmoita siitä lopettamisilmoituksella YTJ-palvelussa. Hakeudu samalla ilmoituksella pois ennakkoperintärekisteristä.

Jos ulkomaisen yrityksen toiminta loppuu Suomessa, ilmoita siitä lopettamisilmoituksella. Saat paperilomakkeen YTJ-palvelusta. Hakeudu samalla ilmoituksella pois ennakkoperintärekisteristä.

Kenelle ja millä ehdoin

Rekisteriin hakeutuvaa ei aina voida merkitä ennakkoperintärekisteriin. Esteenä voivat olla esimerkiksi hakijan olennaiset verotukseen tai kirjanpitoon liittyvien velvollisuuksien laiminlyönnit.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen ei vaikuta siihen, pidetäänkö maksettua korvausta palkkana. Suorituksen palkanluonteisuus ratkaistaan aina ennakkoperintälain mukaan.

Verohallinto voi poistaa toimijan ennakkoperintärekisteristä, jos toiminta on päättynyt, jos toimintaa ei ole edes aloitettu tai jos toiminta on jäänyt harrastustoiminnaksi. Verohallinto voi poistaa toimijan ennakkoperintärekisteristä myös laiminlyöntien vuoksi.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVerohallinto
Palvelusta vastaaVerohallinto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Verohallinto
Päivitetty: 10.8.2022