suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Patentti- ja rekisterihallitus

Yritysten ilmoitukset kaupparekisteriin

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kaupparekisterin rekisteröintipalvelut jakautuvat yrityksen tai esimerkiksi asunto-osakeyhtiön perustamisesta, muutoksista ja lopettamisesta ilmoittamiseen. Ilmoitukset tehdään kaupparekisteriin, jota ylläpitää Patentti- ja rekisterihallitus (PRH).

  • Uuden yrityksen ilmoittaminen kaupparekisteriin: Asunto-osakeyhtiön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus täytyy tehdä sähköisessä palvelussa. Osakeyhtiön ja yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisen voit ilmoittaa joko sähköisessä palvelussa tai paperilomakkeella. Muiden yritysmuotojen perustamisilmoitukset teet paperilomakkeella.
  • Yrityksen tietojen muuttaminen: Kaupparekisteriin pitää tehdä muutosilmoitus, kun rekisteriin merkityssä asiassa tapahtuu muutos. Kaupparekisteriin ilmoitetaan myös esimerkiksi osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutos, osuuskunnan sääntöjen muutos ja avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön yhtiösopimuksen muutos. Kaupparekisteriin ilmoitettavat muutokset riippuvat yritysmuodosta ja lainsäädännöstä. Tavallisimmat muutokset voit ilmoittaa joko sähköisesti tai paperilomakkeilla. Osassa tilanteita ilmoitus tehdään kuitenkin aina paperilomakkeilla.
  • Yrityksen lopettaminen: Lopettamista koskevat menettelyt vaihtelevat yritysmuodoittain. Yleensä yrityksen lopettamiseen liittyvät ilmoitukset tehdään paperilomakkeilla. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi tehdä lopettamisilmoituksen myös sähköisessä palvelussa.

Toimi näin

Lomakkeet ja sähköisen palvelun löydät PRH:n ja Verohallinnon yhteiseltä ytj.fi-verkkosivustolta. Ohjeet ilmoittamiseen ovat prh.fi-verkkosivuilla.

Kenelle ja millä ehdoin

Ilmoituksen voi allekirjoittaa yrityksen vastuuhenkilö tai yrityksen valtuuttama asiamies.

Ilmoituksen voi tehdä sähköisessä palvelussa tai paperilomakkeilla. Sähköisen palvelun käyttäjällä on oltava suomalainen henkilötunnus ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti). Yrityksen verkkopankkitunnuksilla ei voi kirjautua palveluun.

Suuri osa kaupparekisteri-ilmoituksista on maksullisia. Ilmoittaminen sähköisessä palvelussa on useimmiten edullisempaa kuin paperilomakkeella. Kun teet kaupparekisterin ilmoitukset sähköisesti, maksat käsittelymaksun ilmoittamisen yhteydessä. Kun teet ilmoituksen paperilomakkeella, maksat käsittelymaksun etukäteen ja liität kuitin ilmoituksen mukaan.

Palvelu on maksullinen.

Suuri osa kaupparekisteri-ilmoituksista on maksullisia. Ilmoittaminen sähköisessä palvelussa on useimmiten edullisempaa kuin paperilomakkeella.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPatentti- ja rekisterihallitus
Palvelusta vastaaPatentti- ja rekisterihallitus
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Patentti- ja rekisterihallitus
Päivitetty: 30.7.2021