suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Verohallinto

Arvonlisäverovelvollisten rekisteri

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin on koottu tiedot arvonlisäverovelvollisista toimijoista. Rekisteriin on ilmoittauduttava, jos yrityksen tilikauden liikevaihto ylittää vähäisen liiketoiminnan rajan:

  • Jos tilikausi on alkanut 1.1.2021 tai sen jälkeen, vähäisen toiminnan raja on 15 000 euroa.
  • Jos yrityksesi tilikausi on alkanut ennen vuotta 2021, vähäisen toiminnan raja on 10 000 euroa.

Ulkomaisen yrityksen täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos yrityksellä on arvonlisäverotuksen kiinteä toimipaikka Suomessa ja tilikauden liikevaihto ylittää vähäisen liiketoiminnan rajan. Yrityksen täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin myös näissä tilanteissa:

  • ostaja on ulkomainen yritys, jolla ei ole kiinteää toimipaikkaa Suomessa tai se ei kuulu arvonlisäverovelvollisten rekisteriin Suomessa
  • ostaja on yksityishenkilö
  • kyseessä on kaukomyynti toisesta EU-maasta Suomeen ja kaukomyynnit Suomeen ylittävät kalenterivuoden aikana 35 000 euroa
  • myytävänä oleva palvelu on henkilökuljetuspalvelu
  • yritys tarjoaa pääsyä opetus-, tiede-, kulttuuri-, viihde- ja urheilutilaisuuteen, messuille ja näyttelyyn ja muuhun vastaavaan tilaisuuteen sekä tilaisuuteen suoraan liittyvään palveluun.

Vähäisen toiminnan rajaa ei sovelleta ulkomaiseen yritykseen, jolla ei ole arvonlisäverotuksen kiinteää toimipaikkaa. Yrityksen täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, jos jokin edellä mainituista ehdoista täyttyy, vaikka tilikauden liikevaihto ei ylittäisi vähäisen liiketoiminnan rajaa.

Alv-velvollisuuteen on olemassa toimialakohtaisia poikkeuksia. Arvonlisäverotuksen ulkopuolelle jäävää toimintaa ovat muun muassa: terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen myynti, koulutuspalvelut, sosiaalihuollon palvelut, kiinteistöjen tai osakehuoneistojen vuokraus tai myynti sekä vakuutus- ja rahoituspalvelut. Jos yritys myy ainoastaan näitä palveluja tai tavaroita, se ei voi liittyä alv-rekisteriin.

Toimi näin

Yritys voi rekisteröityä alv-rekisteriin joko perustamisilmoituksen tekemisen yhteydessä tai myöhemmin.

Jos teet perustamisilmoituksen sähköisesti yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä, voit ilmoittaa yrityksesi samalla myös Verohallinnon rekistereihin. Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, voit ilmoittaa yrityksesi myös Verohallinnon rekistereihin samalla paperilomakkeella. Ulkomainen yritys voi tehdä perustamisilmoituksen vain paperilomakkeella.

Jos et ilmoita yritystäsi arvonlisäverovelvollisten rekisteriin vielä perustamisen yhteydessä, voit tehdä sen myöhemmin OmaVero-palvelussa, heti kun yrityksellä on Y-tunnus.

Kenelle ja millä ehdoin

Alv-rekisteriin voi myös hakeutua vapaaehtoisesti. Alv-velvolliseksi voi hakeutua muun muassa vähäisestä liiketoiminnasta, yhteisöhankinnasta, alkutuotannosta tai kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

Ulkomainen yritys voi myös hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvollisten rekisteriin Suomessa harjoittamastaan myynnistä, vaikka yritykselle ei muodostuisikaan kiinteää toimipaikkaa arvonlisäverotuksessa.

Myös esiintyvät taiteilijat, muut julkiset esiintyjät ja urheilijat sekä heidän esityksiään myyvät voivat hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi esiintymispalkkioiden ja tilaisuuden järjestäjälle luovutettujen esitysten myynnistä saatavien korvausten osalta.

Tietojen poistaminen rekisteristä

Jos koko yritystoiminta loppuu, ilmoita siitä lopettamisilmoituksella YTJ-palvelussa. Jos yritys ei lopeta toimintaansa kokonaan vaan pelkästään arvonlisäverollinen toiminta loppuu, voit hakeutua pois alv-rekisteristä myös OmaVerossa.

Jos ulkomaisen yrityksen toiminta Suomessa loppuu kokonaan, ilmoita siitä lopettamisilmoituksella. Saat paperilomakkeen YTJ-palvelusta. Jos yritys ei lopeta toimintaansa kokonaan vaan pelkästään arvonlisäverollinen toiminta loppuu, voit hakeutua pois alv-rekisteristä myös OmaVerossa.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaVerohallinto
Palvelusta vastaaVerohallinto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi, englanti
Tekstistä vastaa: Verohallinto
Päivitetty: 10.8.2022