suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Verohallinto

Arvonlisäverovelvollisten rekisteri

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitään arvonlisäverovelvolliset toimijat. Rekisteriin on ilmoittauduttava, jos yrityksen tilikauden liikevaihto ylittää vähäisen liiketoiminnan rajan (15 000 euroa).

Myös ulkomaisen yrityksen täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvollisten rekisteriin esimerkiksi silloin, kun yrityksellä on Suomessa arvonlisäverotuksen kiinteä toimipaikka, joka osallistuu Suo ...

Toimi näin

Yritys voi rekisteröityä alv-rekisteriin joko perustamisilmoituksen tekemisen yhteydessä tai myöhemmin.

Jos teet perustamisilmoituksen sähköisesti yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä, voit ilmoittaa yrityksesi samalla myös Verohallinnon rekistereihin. Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, voit ilmoittaa yrityksesi myös Verohallinnon rekistereihin samalla paperilomakkeella. Ulkomainen yritys voi tehdä perustamisilmoituksen vain paperilomakkeella.

Jos et ilmoita yritystäsi arvonlisäverovelvollisten rekisteriin vielä perustamisen yhteydessä, voit tehdä sen myöhemmin OmaVero-palvelussa, heti kun yrityksellä on Y-tunnus.

Kenelle ja millä ehdoin

Alv-rekisteriin voi myös hakeutua vapaaehtoisesti. Alv-velvolliseksi voi hakeutua muun muassa vähäisestä liiketoiminnasta, yhteisöhankinnasta, alkutuotannosta tai kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

Ulkomainen yritys voi myös hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvollisten rekisteriin Suomessa harjoittamastaan myynnistä, vaikka yritykselle ei muodostuisikaan kiinteää toimipaikkaa arvonlisäverotuksessa.

Myös esiintyvät taiteilijat, muut julkiset esiintyjät ja urheilijat sekä heidän esityksiään myyvät voivat hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi esiintymispalkkioiden ja tilaisuuden järjestäjälle luovutettujen esitysten myynnistä saatavien korvausten osalta.

Tietojen poistaminen rekisteristä

Jos koko yritystoiminta loppuu, ilmoita siitä lopettamisilmoituksella YTJ-palvelussa. Jos yritys ei lopeta toimintaansa kokonaan vaan pelkästään arvonlisäverollinen toiminta loppuu, voit hakeutua pois alv-rekisteristä myös OmaVerossa.

Jos ulkomaisen yrityksen toiminta Suomessa loppuu kokonaan, ilmoita siitä lopettamisilmoituksella. Saat paperilomakkeen YTJ-palvelusta. Jos yritys ei lopeta toimintaansa kokonaan vaan pelkästään arvonlisäverollinen toiminta loppuu, voit hakeutua pois alv-rekisteristä myös OmaVerossa.

Palvelun toteuttaa

Verohallinto

Palvelusta vastaa

Verohallinto
Tekstistä vastaa: Verohallinto
Päivitetty: 30.10.2023