suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Yritysmuodot

Vertaile yritysmuotoja ja valitse se, joka soveltuu parhaiten yrityksesi tarpeisiin. Jos aiot käynnistää yritystoiminnan yksin, voit valita yritysmuodoksi toiminimen, osakeyhtiön tai osuuskunnan. Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö taas vaativat vähintään kaksi perustajaa.

Hyödynnä myös Yritystoiminnan suunnittelupolkua ja Yrityksen perustamispolkua. Ne ovat helppokäyttöisiä työkaluja, joiden avulla saat muistilistat ennen yritystoiminnan käynnistämistä huomioon otettavista asioista ja yrityksen perustamiseen liittyvistä pakollisista asioista. 

Yritysmuodon valinta ja yrityksen rekisteröinti

Valitse perustettavalle yrityksellesi sen tarpeisiin sopivin yritysmuoto. Rekisteröi yrityksesi kaupparekisteriin ja Verohallinnon rekistereihin.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana voit helposti harjoittaa pienimuotoista ja lähinnä omaan työpanokseesi perustuvaa yritystoimintaa.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö sopii kaikenlaiseen yritystoimintaan, vaikkei se ole yritysmuotona kevyin. Voit perustaa osakeyhtiön joko yksin tai yhtiökumppanien kanssa.

Osuuskunta

Osuuskunta sopii erityisen hyvin yhteisyrittäjyyteen toimialasta riippumatta. Voit perustaa osuuskunnan joko yksityishenkilönä tai yrityksenä.

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö ovat monelta osin samankaltaisia yritysmuotoja. Myös niiden perustaminen tapahtuu pääpiirteittäin samalla tavalla.