Työsuojelu- ja työturvallisuusvelvoitteet
Joidenkin töiden tekemiseen tarvitaan lupa tai niiden tekemisestä pitää ilmoittaa työsuojeluviranomaisille. Työsuojeluviranomaiset myös valvovat työsuojelun toteutumista.
Tyosuojelu.fi-verkkopalvelustaAvautuu uuteen ikkunaan. löydät kattavat tiedot turvallisten työolojen varmistamisesta ja työsuojelun yhteistoiminnan järjestämisestä.
Voit myös kysyä neuvoa työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnasta.
Ohjeita työpaikoille koronavirusepidemian ehkäisyyn – hyvatyo.ttl.fiAvautuu uuteen ikkunaan.
Tiettyjen töiden tekeminen vaatii työsuojeluviranomaisen myöntämää valtuutusta tai pätevyyskirjaa. Tällaisia töitä ovat asbestipurkutyöt, räjäytystyöt ja rakennustyöt veden alla.
Jos aiot teettää työntekijälläsi yötyötä tai vuorotyötä eikä se perustu lakiin tai työehtosopimukseen, hae poikkeuslupaa työsuojeluviranomaiselta. Tarvitset poikkeusluvan myös, jos yrityksesi haluaa vapautuksen työvuoroluettelon pitämisestä tai aikoo palkata nuoren tai lapsen tiettyihin töihin.
Ennen kuin työsuojeluviranomainen tekee päätöksen poikkeusluvasta, varaa työntekijöidesi luottamusmiehelle mahdollisuus tulla kuulluksi asiassa joko suullisesti tai kirjallisesti. Jos työpaikalla ei ole luottamusmiestä, varaa kuulemismahdollisuus työsuojeluvaltuutetulle. Jos työsuojeluvaltuutettuakaan ei ole, varaa kuulemismahdollisuus niille yrityksesi työntekijöille, joita päätös koskee.
Ilmoita työsuojeluviranomaiselle ennen työn aloittamista rakennus- ja asbestipurkutyöstä sekä 16–17-vuotiaiden käyttämisestä vaaralliseen työhön.
Jos teetät työntekijälläsi hätätyötä, tee työsuojeluviranomaiselle viipymättä kirjallinen ilmoitus hätätyön syystä, laajuudesta ja todennäköisestä kestoajasta. Muista, että hätätyön teettäminen on mahdollista vain, jos arvaamaton tapahtuma on aiheuttanut tai uhkaa aiheuttaa keskeytyksen yrityksesi toiminnassa vaarallisella tavalla eikä työtä voi siirtää myöhemmäksi.
Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, jotka altistuvat syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille tai menetelmille, toimita Työterveyslaitokselle vuosittain ilmoitus ASA-rekisteriin. Ilmoita nämä työntekijät lisäksi ASA-rekisteriin joka vuosi. Tee ASA-ilmoitus myös merkittävistä kerta-altistumisista esimerkiksi onnettomuustilanteissa.
Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, jotka ovat työssään altistuneet vaarallisille biologisille tekijöille, kuten COVID-19-tautia aiheuttavalle koronavirukselle, pidä heistä luetteloa. Lisätietoa työnantajan velvollisuuksista löydät Tyosuojelu.fin Biologiset tekijät -sivultaAvautuu uuteen ikkunaan..
Jos yrityksessäsi sattuu työtapaturma, joka johtaa kuolemaan tai vakavaan vammaan, ilmoita siitä viipymättä poliisille, työsuojeluviranomaiselle ja vakuutusyhtiölle. Tee ilmoitus myös, jos työntekijäsi kuolee tai vammautuu vakavasti yrityksessäsi saamansa ammattitaudin seurauksena.
Työsuojelun yhteistoiminnasta säätävät yhteistoimintalaki, työsuojelun valvontalaki ja työturvallisuuslaki. Se koskee kaikkia työpaikkoja koosta tai toimialasta riippumatta. Käytännössä se tarkoittaa työnantajan ja työntekijöiden välistä toimintaa, jolla ylläpidetään työpaikan turvallisuutta ja terveellisyyttä sekä työntekijöiden työkykyä.
Yhteistoiminnassa on tärkeää ennakoida tilajärjestelyihin, koneisiin tai itse organisaatioon liittyvien muutosten vaikutukset työoloihin ja työhyvinvointiin. Pohtikaa yhdessä myös, tulisiko työterveyspalveluihin tehdä muutoksia.
Yhteistoiminnan järjestämisestä huolehtii työsuojelupäällikkö, joka edustaa työnantajaa. Jos työpaikalla työskentelee säännöllisesti vähintään 10 työntekijää, työntekijät valitsevat keskuudestaan työsuojeluvaltuutetun edustajakseen. Jos työpaikalla työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, tulee perustaa työsuojelutoimikunta, johon kuuluu sekä työnantajan että työntekijöiden edustajia.
Ilmoita Työturvallisuuskeskuksen sähköiseen työsuojeluhenkilörekisteriin yrityksesi työsuojelun yhteistoimintahenkilöt ja muut tarvittavat tiedot.
Työsuojelua valvovat aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaiset. Valvonta tapahtuu pääasiassa työpaikoille tehtävinä työsuojelutarkastuksina.
Tarkastuskäynnit ovat yleensä ohjeistavia ja tarjoavat tukea yrityksesi työsuojelun ja työolojen kehittämiseen. Ääritilanteessa tarkastaja voi tarvittaessa kieltää välitöntä hengen- tai terveyden vaaraa aiheuttavan työn.
Työsuojelutarkastaja ilmoittaa yleensä etukäteen tarkastuskäynneistään ja tarkastettavista asioista. Hän voi kuitenkin tulla tarkastuskäynnille myös ennalta ilmoittamatta.
Työsuojeluvalvonnan tarkastuskohteina ovat ensisijaisesti sellaisten toimialojen yritykset, joissa työsuojeluriskit ovat suurimmat. Tarkastuksia tehdään myös teemoittain sekä työpaikoilta ja järjestöiltä saadun palautteen pohjalta.
Jos yrityksesi työsuojeluasioissa ilmenee puutteita tarkastuksen yhteydessä, korjaa ne työsuojeluviranomaisen antamassa määräajassa. Jos et korjaa puutteita, yrityksesi voi joutua maksamaan sakkoja.