suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Kotka stad

Anmälan om livsmedelsverksamhet

  • Tillstånd eller annan skyldighet
  • 2 kommuner
  • Offentlig tjänst

En anmälan ska göras om yrkesmässig verksamhet inom livsmedelsbranschen.

Anmälan ska göras om vilket utrymme inomhus eller utomhus som helst eller om en del av det där livsmedel som säljs

  • förvaras
  • transporteras
  • säljs
  • serveras
  • behandlas.

Anmälan ska göras

  • om livsmedelslokal såsom restaurang, butik eller bageri.
  • om transport av livsmedel
  • om en rörlig livsmedelslokal såsom en bil som säljer livsstilsartiklar
  • om en virtuell lägenhet som till exempel försäljning av livsmedel på nätet.

Anmälan om primärproduktion av livsmedel behöver inte göras. Om man i livsmedelslokalen behandlar animaliska livsmedel före detaljförsäljningen, ska man ansöka om godkännande för anläggningen.

Kotka stads livsmedelstillsynsmyndighet behandlar anmälningar om livsmedelsverksamhet i Kotka stad och Pyttis kommun och utför övervakning i området.

Gör så här

Gör anmälan i Livsmedelsverkets elektroniska anmälningstjänst.

Du kan också göra en skriftlig anmälan till livsmedelstillsynsmyndigheten i den kommun där du är belägen.

Anteckna då i anmälan

  • företagets namn och kontaktuppgifter samt din hemkommun när du har en rörlig livsmedelslokal eller en virtuell lokal
  • ditt företags FO-nummer eller, om det inte finns, ditt personnummer
  • namn och kontaktuppgifter för din livsmedelslokal eller virtuella lokal
  • livsmedelslokalens besöksadress och kommun, om det inte är fråga om en rörlig livsmedelslokal
  • verksamhet som bedrivs och dess uppskattade omfattning
  • uppskattad tidpunkt då verksamheten inleds
  • beskrivning av egenkontrollen.

Myndigheten meddelar dig när den har sparat uppgifterna i din anmälan i sitt register och gör en granskning av genomförandet av egenkontrollen inom 1-6 månader från att verksamheten inletts.

Fyll i anmälan enligt livsmedelslagen. Ange också aktörsbyten och väsentliga ändringar i verksamheten. Kommunens tillsynsmyndighet ger ett intyg på mottagande av anmälan och gör den första granskningen inom 1–6 månader efter att verksamheten har inletts.

Det finns inte information om alla servicekanaler på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om servicekanalerna på andra språk.

För vem och på vilka villkor

En förutsättning för att verksamheten ska kunna inledas är att livsmedelsverksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagen. Livsmedelsverksamhet får till exempel inte medföra fara för hälsan.

Förutom att verksamheten inleds ska aktören göra en anmälan till myndigheten om

  • verksamheten förändras
  • verksamheten avbryts
  • verksamheten upphör
  • aktören byts.

Om en aktör är etablerad i en annan stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet och är tillfälligt verksam i Finland, behöver aktören inte göra en anmälan till Finland om han eller hon redan har meddelat om livsmedelsverksamheten i sitt hemland. Som tillfällig verksamhet betraktas verksamhet under ett halvt år.


Tidsfrist

Gör anmälan senast fyra veckor innan verksamheten inleds eller eventuella ändringar.

Handläggningstid

Verksamheten kan inledas även om handläggningen av anmälan inte är klar.

Giltighetstid

Anmälan gäller tills vidare.

Ett intyg som utfärdats på basis av anmälan fungerar som ett dokument över att lokalen omfattas av livsmedelstillsynen.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Servicen tillhandahålls av

Kotka stad

Ansvarig för tjänsten

Kotka stad
Ansvarig för texten: Kotka stad
Uppdaterad: 17.11.2023