suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Miten toimin?

Läheisen kuolema

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Jos läheinen kuolee ulkomailla

Mistä saan apua ja neuvoja?

Jos läheisesi on kuollut ulkomailla, saat neuvoja hautauksen, tuhkauksen ja kuljetuksen järjestelyihin Suomen edustustolta. Edustustojen yhteystiedot löytyvät Suomi ulkomailla -sivustoltaAvautuu uuteen ikkunaan..

Ole yhteydessä läheisesi vakuutusyhtiöön ja selvitä, oliko hänellä kotiutuksen korvaava vakuutus.

Jos vainaja kuljetetaan Suomeen, kuljetuksen järjestää yleensä hautaustoimisto omaisen toimeksiannosta.

Myös kirkon ulkosuomalaistyön siirtolais- ja turistipapitAvautuu uuteen ikkunaan. neuvovat kuolemaan liittyvien asioiden hoidossa.

Omaisten tehtävänä on huolehtia monista käytännön asioista, kuten matkatavaroista, mahdollisen asunnon tyhjentämisestä tai pankkitilin sulkemisesta. Asioiden selvittämisestä voi tehdä sopimuksen paikallisen asiamiehen tai lakitoimiston kanssa. Paikallisten lakitoimistojen yhteystietoja voi tiedustella Suomen edustustolta.

Päivitetty: 12.5.2023

Mitä kautta omaiset saavat tiedon kuolemasta?

Ulkomailla tapahtuneen kuoleman toteaa paikallinen lääkäri tai poliisi. Kuolemansyy tutkitaan ja vainajaa käsitellään kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti.

Paikallinen viranomainen tai sairaala ilmoittaa kuolemasta Suomen edustustolle. Edustusto voi saada tiedon myös esimerkiksi matkaoppaalta tai paikalliselta hautaustoimistolta. Edustusto ilmoittaa tiedon Suomen ulkoministeriöön, joka välittää tiedon vainajan kotipaikkakunnan poliisille. Poliisi ilmoittaa kuolemasta vainajan läheisille, elleivät läheiset ole saaneet tietoa muuta kautta.

Päivitetty: 12.5.2023

Mitä ilmoituksia pitää tehdä ulkomailla tapahtuneesta kuolemasta?

Ulkomailla tapahtuneesta kuolemasta pitää ilmoittaa Digi- ja väestötietovirastoon, jotta tieto kuolinpäivästä saadaan Suomen väestötietojärjestelmään. Jos vainaja oli Suomen kansalainen, ilmoituksen voi tehdä myös Suomen edustustoon.

Toimita ilmoituksen liitteenä ulkomaan viranomaisen antama alkuperäinen kuolintodistus tai väestörekisteriote, josta tieto kuolemasta ilmenee. Joissakin tilanteissa ulkomailta saatu asiakirja pitää laillistaa tai käännättää. Laillistaminen tarkoittaa sitä, että varmistetaan, että asiakirjan antajalla on oikeus myöntää kyseinen asiakirja.

Ohje ulkomaisten asiakirjojen laillistamisesta ja käännättämisestä - Digi- ja väestötietovirastoAvautuu uuteen ikkunaan.

Omaiset voivat halutessaan sopia paikallisen hautaustoimiston kanssa virallisen kuolintodistuksen hankkimisesta sekä sen käännättämisestä ja laillistamisesta.

Päivitetty: 12.5.2023

Jos vainaja haudataan Suomeen

Vainaja voidaan haudata Suomeen tai ulkomaille. Jos vainaja haudataan Suomeen, kuljetuksen järjestelyistä huolehtii omaisten tai vakuutusyhtiön valitsema hautaustoimisto. Kuljetukseen voivat osallistua sekä ulkomaalainen että suomalainen hautaustoimisto, jotka sopivat järjestelyistä keskenään. Hautajaiset järjestävän hautaustoimiston ei tarvitse olla sama kuin kuljetuksen järjestävän hautaustoimiston.

Vainaja voidaan kuljettaa Suomeen arkussa tai uurnassa. Molemmissa tapauksissa omaisten tai hautaustoimiston on hyvä olla yhteydessä vainajan viimeisimmän kotipaikkakunnan poliisiin tai sen paikkakunnan poliisiin, jonne vainaja tullaan hautaamaan.

Kuolemansyy selvitetään kuolinmaassa. Vainajan luovutus asiakirjoineen on osoitus siitä, että vainajan saa haudata. Erillistä hautauslupaa ei tarvita.

Kun vainaja kuljetetaan maasta toiseen, noudatetaan aina lähtömaan lainsäädäntöä. Kaikki maat eivät esimerkiksi luovuta arkkua tai uurnaa yksityishenkilön kuljetettavaksi.

Päivitetty: 12.5.2023

Jos vainaja haudataan ulkomaille

Jos vainaja haudataan ulkomaille, omaiset saavat apua hautajaisjärjestelyihin paikalliselta siirtolais- tai turistipapilta. Tietoa hautaan siunaamisesta ulkomailla löydät Evankelisluterilaisen kirkon sivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan..

Hautajaisiin liittyvät käytännöt, tavat ja lait ovat eri maissa erilaisia. Suomeen verrattuna eroavaisuuksia voi olla esimerkiksi siinä, miten pian kuoleman jälkeen hautajaiset on tapana pitää.

Päivitetty: 12.5.2023

Kuka maksaa kuljetuksen tai hautauksen?

Jos vainajalla oli kotiutuksen korvaava vakuutus, vakuutusyhtiö maksaa kustannukset. Matkustajavakuutus kattaa yleensä kuljetuksen ulkomailta vainajan asuinpaikkakunnalle Suomeen tai hautauskulut ulkomailla. Vakuutusyhtiö myös huolehtii kuljetuksen järjestelyistä.

Jos vainajalla ei ollut kotiutusta korvaavaa vakuutusta, kuolinpesä tai omaiset vastaavat kustannuksista. Kuljetuksen kustannukset voivat olla suuret.

Jos vainaja kuljetetaan Suomeen Suomen viranomaisten määräyksestä, kuljetuskustannukset maksetaan julkisista varoista.

Päivitetty: 12.5.2023

Mitä tapahtuu, jos omaiset eivät huolehdi hautaamisesta tai kuljetuksesta?

Jos omaiset eivät huolehdi vainajan hautaamisesta, tuhkaamisesta tai kuljettamisesta Suomeen, edustusto ottaa yhteyttä paikalliseen viranomaiseen. Tällaisessa tapauksessa vainaja haudataan tai tuhkataan paikallisen käytännön mukaisesti.

Jos vainajalla ei ole varoja eikä vakuutusta eivätkä omaiset maksa hautaus- tai kotiutuskuluja, paikalliset viranomaiset huolehtivat vainajan hautaamisesta tuntemattomien hautaan.

Päivitetty: 12.5.2023

Löysitkö tältä sivulta etsimäsi tiedon?

Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta.Avautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 12.5.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista