suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Sinä itse vaikuttamassa - oppimateriaali

Tehtävän kuvaus

  • Tehtävä sopii tuntitehtäväksi ja se voidaan tehdä joko yksin tai pareittain.
  • OPS sisältö- ja tavoitealueet: Kannustaa oppilasta oppimaan demokraattisen toiminnan perustaitoja (T7), paneudutaan demokraattisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion periaatteisiin ja toimintatapoihin ja mielipiteiden kanavoitumiseen yksilön, järjestöjen, median ja julkisen vallan toiminnaksi ja päätöksenteoksi Suomessa ja kansainvälisesti (S2), tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen kanaviin ja keinoihin. Harjoitellaan yhteiskunnallisessa osallistumisessa, työelämässä ja taloudellisessa toiminnassa tarvittavia taitoja luomalla aitoja tilaisuuksia koulun arjessa aktiiviselle, vastuulliselle ja rakentavalle yhteistyölle ja vaikuttamiselle myös yhteistyössä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa(S3).
  • Aika-arvio 20–30 minuuttia.

Sinä itse vaikuttamassa

Alaikäinen voi vaikuttaa oman lähiympäristönsä ja myös koko Suomen asioihin.  

1. Kokoa lista asioista, joihin sinä haluaisit vaikuttaa. Jaa lista asioihin joihin haluaisit vaikuttaa omassa lähiympäristössäsi ja asioihin joihin haluaisit vaikuttaa valtakunnan tasolla – tai jopa Suomea laajemmin.  

2. Tutustu Suomi.fi-verkkopalvelun kohtaan Nuoret ja vaikuttaminen

  • Tee sivuston pohjalta lista keinoista, joilla voit itse vaikuttaa sinua kiinnostaviin asioihin. Sijoita asiat kehälle niin, että sisimmälle kehälle tulee aivan lähiympäristöösi vaikuttava keino, seuraavalle hieman laajemmin vaikuttava jne. 

3. Yhdistä kaksi edellistä kohtaa lisäämällä vaikuttamiskeinojen viereen ensimmäiseltä listaltasi asia, johon halusit vaikuttaa. 


Päivitetty: 18.8.2022