suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Se upp för bluffmeddelanden!

Publicerad 21.12.2023

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata varnar för bluffmeddelanden som skickas i Suomi.fis namn.

De senaste bluffmeddelandena har kommit från adresser som slutar på @info.fi (suomi@info.fi). Deras innehåll efterliknar de e-postmeddelanden som skickas av Suomi.fi-meddelanden, som informerar mottagaren om att ett nytt meddelande har kommit in i Suomi.fi-meddelanden.

Det är dock ett nätfiskemeddelande som försöker få dig att klicka på en länk i meddelandet och lämna över ditt bank-ID till kriminella. Klicka inte på länken i meddelandet.

Gör så här

  • Klicka inte på länkarna i e-post- eller textmeddelandena. Myndigheterna skickar inte länkar till sina webbplatser per e-post eller sms.
  • Gå inte till tjänsterna via länkar eller sökmotorresultat, utan skriv in webbplatsen i sin helhet i adressfältet (till exempel www.suomi.fi/meddelanden).
  • Du kan spara webbadresserna till de tjänster som är viktigast för dig i webbläsarens bokmärken eller favoriter, då är det tryggt att gå till dem.
  • Om du använder Suomi.fi-meddelanden och är osäker på om notifikationen är äkta lönar det sig att själv kontrollera i Suomi.fi-meddelanden om meddelandet som angavs i e-posten har kommit dit.
  • Du kan se inkomna meddelanden i Suomi.fi-mobilappen eller genom att skriva suomi.fi/meddelanden i webbläsarens adressrad och identifiera dig i tjänsten.
  • Observera också att notifikationer om nya Suomi.fi-meddelanden alltid kommer från adressen noreply@suomi.fi. Kontrollera alltid avsändaradressen och var uppmärksam. Ofta är avsändaradresserna för bluffmeddelanden mycket likartade med den rätta avsändningsadressen.
  • Om du har angett din kreditkortsinformation eller nätbanks-ID av misstag kan du ha blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta först din egen bank och polisanmäl sedan brottet. Även bedrägeriförsök ska anmälas.

Se även anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten: https://www.suomi.fi/guider/informationslacka