suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Yrittäjästä palkansaajaksi siirtyminen

Siirtyminen yrittäjästä palkansaajaksi vaikuttaa elämääsi monella tasolla. Sinun tulee hoitaa monia käytännön asioita, joista yksi tärkeimmistä on varmistaa työttömyysturvasi myös palkansaajana. Voit myös joutua käymään henkisesti läpi suuria muutoksia, kun luovut yrittäjän elämäntavastasi.

Työttömyyskassan vaihtaminen

Kun lopetat yritystoimintasi ja siirryt palkansaajaksi, sinun kannattaa myös erota yrittäjäkassasta ja liittyä palkansaajakassaan. Kun liityt palkansaajakassaan kuukauden sisällä yrittäjäkassasta eroamisestasi, työttömyysturvasi ei katkea.

Jos palkkatyösi loppuu ennen kuin palkansaajan työssäoloehtosi on täyttynyt, palkansaajakassa maksaa sinulle päivärahaa, joka perustuu yrittäjäkassan jäsenyyden aikaiseen YEL- tai MYEL-työtuloosi. Tämä edellyttää, että olet kerryttänyt yrittäjän 15 kuukauden jäsenyys- ja työssäoloehdon yrittäjäkassassa ennen kassanvaihtoa. Sinun tulee myös olla maksanut jäsenmaksusi yrittäjäkassaan eropäivääsi saakka.

Palkansaajana roolisi muuttuu

Palkansaajana et työskentele enää niin itsenäisesti kuin yrittäjänä, vaan teet töitä työnantajallesi tämän johdon ja valvonnan alaisena. Sinun ei tarvitse pitää kaikkia lankoja käsissäsi, vaan yleensä riittää, että hoidat oman osuutesi.

Palkansaajana olet työsuhteessa työnantajaasi. Tämä ohjaa työtäsi, maksaa sinulle palkkaa sekä huolehtii eläkevakuutusmaksuistasi ja muusta sosiaaliturvastasi.

Perehdy uuteen rooliisi palkansaajana esimerkiksi Suomi.fi-sivuston työelämäkokonaisuuden avulla.Avautuu uuteen ikkunaan.Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 8.3.2021