Yrittäjän työttömyysetuudet
Yrittäjänä olet oikeutettu samoihin työttömyysetuuksiin kuin palkansaajat. Voit saada tilanteestasi riippuen ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Jos työskentelet työttömyysaikana, voit saada myös soviteltua työttömyysetuutta. TE-palvelut selvittää tapauskohtaisesti, onko sinulla oikeutta työttömyysetuuteen. Hae työttömyysetuutta yrittäjien työttömyyskassasta tai Kelasta.
Jos yritystoimintasi loppuu tai vähenee huomattavasti, voit saada työttömyysetuutta. Työttömyysetuuksia ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.
Voit saada työttömyyspäivärahaa, jos täytät yrittäjän työssäoloehdon. Ehto täyttyy, kun olet toiminut yrittäjänä vähintään 15 kuukautta työttömyyttäsi edeltäneen neljän vuoden aikana ja eläkevakuutuksesi työtulo on ollut riittävä (vuonna 2023 vähintään 14 088 euroa vuodessa).
Jos kuulut yrittäjien työttömyyskassaan, voit saada korkeampaa ansiopäivärahaa. Jos taas et kuulu työttömyyskassaan, voit saada Kelasta peruspäivärahaa. Jos TE-palvelut katsoo sinut sivutoimiseksi yrittäjäksi, voit saada soviteltua työttömyysetuutta eli päivärahaa, jota yrittäjän tulot ovat vähentäneet. Yleensä työttömyyspäivärahaa saa enintään 400 päivän ajan.
Jos et täytä työssäoloehtoa, voit saada Kelasta työmarkkinatukea.
Jos lopetat yritystoimintasi kokonaan, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin.
Toimita TE-palveluihin asiakirjat, jotka todistavat, että olet lopettanut yritystoimintasi. TE-palvelut tekee niiden perusteella tulkintansa siitä, onko yritystoimintasi todella loppunut. Yleensä riittää, että olet lopettanut kaiken yrityksesi toiminnan, irtisanonut YEL-vakuutuksesi ja poistanut yrityksesi Verohallinnon rekistereistä. Myös konkurssi, selvitystila tai yhtiömiesten sopimus yrityksesi purkamisesta tulkitaan yritystoimintasi loppumiseksi.
Työttömyytesi alkaa aikaisintaan siitä päivästä, jolloin ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi. TE-palvelut antaa työttömyyskassaasi tai Kelaan lausunnon siitä, puoltaako se työttömyysetuuden maksamista sinulle. Hae ansiopäivärahaa työttömyyskassastasi kolmen kuukauden sisällä työttömyyden alkamisesta. Sinulla on oikeus työttömyysetuuteen viiden omavastuupäivän jälkeen.
Jos yritystoimintasi vähenee niin paljon, että se ei enää elätä sinua, selvitä TE-palveluista mahdollisuutesi saada työttömyysetuutta.
TE-palvelut määrittelee ensin, oletko työttömyysturvalain mukaan yrittäjä. Jos TE-palvelut pitää sinua yrittäjänä, se päättää, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista.
Jos TE-palvelut pitää sinua päätoimisena yrittäjänä, et voi saada työttömyysetuutta.
Jos yritystoimintasi on sivutoimista ja päätyösi loppuu, ilmoittaudu TE-palveluihin työttömäksi työnhakijaksi. TE-palvelut määrittelee antamiesi tietojen perusteella, oletko työttömyysturvalain mukaan yrittäjä. Jos TE-palvelut pitää sinua yrittäjänä, se arvioi, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista.
Jos TE-palvelut pitää sinua päätoimisena yrittäjänä, et voi saada työttömyysetuutta.
Jos TE-palvelut pitää sinua sivutoimisena yrittäjänä, voit saada soviteltua työttömyysetuutta.
Jos jäät työttömäksi, TE-palvelut määrittelee, oletko yrityksen osaomistajana yrittäjä. TE-palvelut tulkitsee sinut yleensä yrittäjäksi, jos olet yrityksessä johtavassa asemassa ja jompikumpi seuraavista täyttyy:
- omistat yrityksestä itse vähintään 15 prosenttia
- omistat yrityksestä yhdessä perheesi kanssa vähintään 30 prosenttia.
TE-palvelut pitää sinua yleensä yrittäjänä myös, jos työskentelet yrityksessä ja jompikumpi seuraavista täyttyy:
- omistat yrityksestä itse vähintään puolet
- omistat yrityksestä yhdessä perheesi kanssa vähintään puolet.
Jos TE-palvelut tulkitsee sinut yrittäjäksi, se määrittelee, onko yritystoimintasi pää- vai sivutoimista.
Päätoimisena yrittäjänä et voi saada työttömyysetuutta, kun taas sivutoimisena yrittäjänä voit.