suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Yrittäjän toimeentulon turvaaminen

Yritystoimintasi aloitusvaiheessa voit hakea TE-toimistosta starttirahaa, joka turvaa toimeentulosi, kun yritystoiminnan tulo on vielä vähäistä. Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä, voit edelleen saada työttömyysetuutta neljän kuukauden ajan. Mahdolliset yritystulot sovitellaan. Et kuitenkaan voi saada yhtä aikaa työttömyysetuutta ja starttirahaa.

Muuten voit yrittäjänä turvata toimeentulosi pääsääntöisesti samoilla etuuksilla kuin palkansaajat. Jos jäät työttömäksi, voit saada työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Jos taas sairastut, voit hakea sairauspäivärahaa. Jos siirryt palkansaajasta yrittäjäksi tai päinvastoin, siirry myös oikeaan työttömyyskassaan ja huomaa, että etuutesi voivat muuttua.

Katso aiheeseen liittyvät sisällöt:

Yrittäjän työttömyysetuudet

Yrittäjänä voit saada samoja työttömyysetuuksia kuin palkansaajat. Niitä ovat ansio- ja peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

Yrittäjän vanhempainetuudet

Yrittäjänä voit saada samoja vanhempainetuuksia kuin palkansaajana. Tiettyjen etuuksien saamisen aikana et voi kuitenkaan harjoittaa yritystoimintaa.

Yrittäjän sairauspäiväraha

Yrittäjänä voit hakea sairauspäivärahaa sairautesi ajalta. Se määräytyy työtulojesi perusteella. Omavastuuajalta voit saada YEL- tai Mela-päivärahaa.

Yrittäjän asumis- ja toimeentulotuki

Jos olet pienituloinen yrityksen perustaja tai yrittäjä, sinulla voi olla oikeus Kelan yleiseen asumistukeen tai toimeentulotukeen.

Palkansaajasta yrittäjäksi siirtyminen

Siirtyminen palkansaajasta yrittäjäksi vaikuttaa yleensä sinun ja joissakin tapauksissa myös perheenjäsentesi etuuksiin, kuten työttömyysturvaan.

Yrittäjästä palkansaajaksi siirtyminen

Siirtyminen yrittäjästä palkansaajaksi vaikuttaa elämääsi monella tasolla. Valmistaudu uuteen rooliisi palkansaajana ja huolehdi työttömyysturvastasi.