Palkat ja työnantajasuoritukset
Jos yrityksesi maksaa säännöllisesti palkkoja
- ilmoittaudu työnantajarekisteriin
- ilmoita tiedot palkoista, ennakonpidätyksistä ja työnantajan sairausvakuutusmaksuista tulorekisteriin joka kuukausi
- maksa ennakonpidätykset ja työnantajan sairausvakuutusmaksut sovitusti esimerkiksi OmaVero-palvelussa
- muista myös toimittaa muut työnantajan pakolliset suoritukset ja vakuutukset.
Ennakonpidätys tarkoittaa arvioitua veromäärää, jonka työn tekijä maksaa palkastaan, työkorvauksestaan tai muusta veronalaisesta suorituksesta. Käytännössä sinun työnantajana tulee toimittaa ennakonpidätys Verohallinnolle.
Toimita ennakonpidätys työntekijäsi palkasta hänen verokorttinsa mukaisesti. Jos työntekijä ei esitä verokorttia tai häntä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, palkan ennakonpidätysprosentti on 60.
Työkorvausta on sellainen työstä maksettava korvaus, joka ei ole palkkaa. Jos työkorvauksen saaja on osakeyhtiö, osuuskunta, avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö, ennakonpidätys on 13 prosenttia. Jos työkorvauksen saaja on toiminimi, toimita ennakonpidätys yrittäjän verokortin mukaan. Jos yrittäjä ei esitä verokorttia, ennakonpidätys on 60 prosenttia.
Palkan ja työkorvauksen lisäksi yrityksesi on toimitettava ennakonpidätys muun muassa veronalaisista henkilökuntaeduista ja merkkipäivälahjoista. Toimita ennakonpidätys myös työsuhteen päättämiseen liittyvistä korvauksista ja tietyistä palkitsemistavoista, kuten työsuhdelainan korkoedusta.
Työnantajan sairausvakuutusmaksu on sosiaalivakuutusmaksu, jolla katetaan sairausvakuutusjärjestelmän kuluja, kuten sairauspäivärahoja, kuntoutusrahoja sekä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja.
Yrityksesi on suoritettava työnantajan sairausvakuutusmaksu maksamistaan palkoista, jos työntekijä on sairausvakuutuslain mukaan vakuutettu Suomessa. Maksua ei makseta alle 16-vuotiaille tai yli 67-vuotiaille maksetuista palkoista. Sairausvakuutusmaksua ei makseta myöskään työkorvauksesta.
Sairausvakuutusmaksu lasketaan yrityksesi maksamien palkkojen yhteismäärästä. Palkkaa ovat myös luontoisedut. Palkan lisäksi yrityksesi on maksettava sairausvakuutusmaksu muun muassa yksittäisille henkilöille osoitetuista veronalaisista henkilökuntaeduista ja merkkipäivälahjoista.
Maksuprosentti on sama kaikille yrityksille. Sovella kyseisen vuoden maksuprosenttia sinä vuonna maksettaviin palkkoihin. Palkan ansaitsemisajankohdalla ei ole merkitystä.
Maksa sairausvakuutusmaksu myös, vaikka et voisi toimittaa ennakonpidätystä.
Ilmoita tiedot yrityksesi maksamista palkoista ja työkorvauksista sekä ennakonpidätyksistä tulorekisteriin palkkatietoilmoituksella. Ilmoita tiedot viimeistään viiden päivän päästä palkkojen maksusta.
Ilmoita tulorekisteriin myös työnantajan sairausvakuutusmaksut työnantajan erillisilmoituksella. Anna ilmoitus viimeistään palkkojen maksun jälkeisen kuukauden viidentenä päivänä.
Jos yrityksesi on työnantajarekisterissä mutta ei jonakin kuukautena maksa lainkaan palkkoja, ilmoita tulorekisteriin, että yritykselläsi ei ole ollut palkanmaksua kyseisessä kuussa. Käytä ilmoittamiseen työnantajan erillisilmoitusta, joka sinun tulee antaa viimeistään seuraavan kuukauden viidentenä päivänä.
Ilmoita tiedot tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa.
Voit ilmoittaa palkkatiedot ja työnantajasuoritukset myös Palkka.fi-palvelussa.
Huomaa, että tulorekisterin myötä sinun ei tarvitse enää antaa vuosi-ilmoituksia palkoista, työkorvauksista ja muista suorituksista.
Voit maksaa ennakonpidätykset ja sairausvakuutusmaksut OmaVero-palvelussa, verkkopankissa tai taloushallintojärjestelmän kautta.
Jos maksat verkkopankin tai taloushallintojärjestelmän kautta, muista käyttää oikeaa tili- ja viitenumeroa. Yleinen eräpäivä on palkanmaksua seuraavan kuukauden kahdestoista päivä.