suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation Kimitoöns kommun

Skoltransport

  • Tjänst
  • Kimitoön
  • Offentlig tjänst

Fri skolskjuts på Kimitoön beviljas elever i förskolan och elever i klass 1–2 då skolvägen är över 3 km och elever i klass 3–9 då skolvägen är över 5 km.

Gör så här

För vem och på vilka villkor

När skolvägens längd mäts beaktas sträckan hemanslutningen (platsen där vägen på egen gård ansluter sig till allmän eller privat bilväg )– skolporten, och som skolväg definieras den kortaste trygga användbara leden, dvs. inte bilvägen.

Eleven förutsätts gå till närmaste busshållplats eller till närmaste uppsamlingsplats, dock högst 3 km för elever på årskurs 0–2 och högst 5 km för elever på årskurs 3–9.

En elev som inte är berättigad till skolskjuts, kan mot ersättning åka med i taxin eller bussen om det finns ledig plats. Biljetter finns att köpa i kommunens servicerådgivningar och kostar 1 euro/resa för barn under 12 år och 1,40 euro för barn som är 12 år och äldre. Priserna gäller rutter som är kommunens köptrafik. I vanliga linjebussar gäller Matkahuoltos egna priser.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Elever i förskoleutbildning och grundläggande har rätt till avgiftsfri skoltransport som ordnas av kommunen om skolvägen

  • är över fem kilometer i en riktning eller
  • annars med tanke på elevens ålder eller omständigheter är för svår, ansträngande eller farlig.

Den dagliga skolresan tur och retur får med väntetider ta högst två och en halv timme, för 13 år fyllda högst tre timmar.

Som alternativ till den avgiftsfria transporten kan föräldrarna beviljas ett bidrag för att transportera och ledsaga eleven.

Servicen tillhandahålls av

Kimitoöns kommun

Ansvarig för tjänsten

Kimitoöns kommun
Ansvarig för texten: Kimitoöns kommun
Uppdaterad: 31.1.2023