suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Ansvarig organisation NTM-centralen

Ekonomi- och skuldrådgivning för företag och företagare

  • Tjänst
  • Hela landet utom Åland
  • Offentlig tjänst

Företagarens ekonomihjälp hjälper, ger råd och handleder små och medelstora företag och företagare med ekonomiska svårigheter eller betalningssvårigheter, och har som mål att förebygga konkurser genom att erbjuda en låg tröskel för avgiftsfri ekonomirådgivning per telefon. I tjänsten avgör experter företagets/företagarens verkliga ekonomiska läge utifrån uppgifterna som den som ringt har berättat. Experterna ger opartiska råd och anvisningar för situationen samt vid behov handleder kunden vidare till andra tjänster.

I Företagarens ekonomihjälp ges också råd angående näringsidkares skuldsanering och utförs en preliminär bedömning av näringsverksamhetens lönsamhet som hör till näringsidkares skuldsanering, därtill visas kunden vidare i skuldsaneringsprocessen om villkoren uppfylls.

Företagarens ekonomihjälp hjälper också då företagssanering eller avslutande av företagsverksamhet övervägs.

Experterna i tjänsten är konkurrensutsatta och certifierade för företagsutveckling och omorganisering av ekonomin och affärsfunktioner, experterna har dessutom lång erfarenhet av små och medelstora företag.

Gör så här

Ring Företagarens ekonomihjälp servicenummer (0295 024 881) så fort som möjligt då ekonomiska problem uppstår. Ring senast då obetalda räkningar börjar samlas och du måste lämna en del av dem obetalda.

Då skuldsanering för en näringsidkare övervägs, kontakta först Företagarens ekonomihjälp, som utför en preliminär bedömning av näringsverksamhetens lönsamhet och därefter handleder i att gå vidare i ansökan om skuldsanering.

Före samtalet till tjänsten lönar det sig att ha framställt åtminstone: senaste resultaträkning, balansräkning eller motsvarande skatteuppgifter, lista över möjliga räkningar som är förfallna, i indrivning samt under utsökning, lista över andra skulder och förbindelser, skatteskuldsintyg samt andra kontrakt som påverkar näringsverksamhet.

För vem och på vilka villkor

Tjänsten är avgiftsfri.

Basuppgifter

Andra ansvariga organisationerNTM-centralen i Södra Österbotten, NTM-centralen i Norra Savolax, NTM-centralen i Satakunta, NTM-centralen i Södra Savolax, NTM-centralen i Egentliga Finland, NTM-centralen i Kajanaland, NTM-centralen i Österbotten, NTM-centralen i Mellersta Finland, NTM-centralen i Norra Karelen, NTM-centralen i Tavastland, NTM-centralen i Birkaland, NTM-centralen i Norra Österbotten, NTM-centralen i Nyland, NTM-centralen i Lappland, NTM-centralen i Sydöstra Finland
Ansvarig för tjänstenNärings-, trafik- och miljöcentralen
Område Hela Finland (utom Åland)
Tillgängliga språkfinska, svenska, engelska
Ansvarig för texten: NTM-centralen
Uppdaterad: 10.6.2021