suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Avtal om vårdnad och umgängesrätt om barn

  • Tjänst
  • 27 kommuner
  • Offentlig tjänst

Vid separation måste föräldrarna komma överens om barnets vårdnad och umgängesrätt. För att avtalen ska vara verkställbara måste de bestyrkas skriftligen av en barnatillsyningsman. Barnatillsyningsmannen ger råd och hjälp vid behov även med andra avtalsärenden gällande separation.

Gör så här

Kom överens tillsammans om ärenden som rör ert barn och boka sedan gemensam tid hos barnatillsyningsmannen eller familjerättsliga enheten i er boendekommun. Boka tid hos den familjerättsliga enheten via telefon eller chatt.

Familjerättsliga enheten erbjuder sina tjänster till invånarna i S:t Karins, Kimitoön, Koskis, Gustavs, Letala, Lundo, S:t Mårtens, Masku, Virmo, Nådendal, Nousis, Pemar, Pargas, Pyhäranta, Pöytis, Reso, Rusko, Salo, Sago, Somero, Tövsala, Åbo och Vemo.

För vem och på vilka villkor

Angående barnets vårdnad, boende och umgängesrätt är avtalsparterna föräldrarna. Det är inte upp till barnatillsyningsmannen att besluta om avtalets innehåll, utan avtalsförhandlingar görs mellan föräldrarna.

Bakgrundsinformation och lagstiftning

Vid skilsmässa från samboförhållande eller äktenskap kan ni komma överens om vårdnaden om ert barn, boendet och umgängesrätten. När ni som föräldrar fattar beslut om barnets framtid ska ni diskutera dem med barnet, om det är möjligt med beaktande av barnets ålder och utvecklingsnivå. Barnets tankar och önskemål ska beaktas.

Barnatillsyningsmannen ger information om alternativen och hjälper till att upprätta ett avtal. Ett avtal angående vårdnaden om barnet, om barnets boende och om umgängesrätten ska ingås skriftligen och fastställas hos barnatillsyningsmannen i det vårdområde där barnets hemkommun ligger. Om enighet inte nås i ärendet avgörs det i domstol.

Om föräldrarna har gemensam vårdnad om barnet beslutar föräldrarna tillsammans om frågor som är viktiga för barnet, såsom barnets boningsort, hälsovård samt dagvård eller skola. I vissa situationer kan man också komma överens om uppgiftsfördelningen mellan vårdnadshavarna. En ensamförsörjare beslutar ensam om barnets angelägenheter.

Om barnet bor endast hos den ena föräldern har barnet rätt att träffa den andra föräldern och hålla kontakt med föräldern på det sätt som föräldrarna kommer överens om. Föräldrarna kan också avtala om barnets boende turvis hos båda föräldrarna på det sätt som fastställs i avtalet.

Servicen tillhandahålls av

Egentliga Finlands välfärdsområde

Ansvarig för tjänsten

Egentliga Finlands välfärdsområde
Ansvarig för texten: Egentliga Finlands välfärdsområde
Uppdaterad: 10.5.2023