suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Alaikäisen lapsen puolesta asiointi

Alaikäisen lapsen huoltajat voivat yleensä asioida lapsen puolesta kaikissa asioissa ilman erillistä valtuutta. Huoltajien tulee olla merkittynä väestötietojärjestelmään.

Jos huoltajuudesta on olemassa joko huollonjakosopimus tai huollonjakomääräys, riippuu sopimuksen tai määräyksen sisällöstä, voiko huoltaja asioida lapsen puolesta. 

  • Huoltajalla on aina oikeus katsella lapsen tietoja huollonjakosopimuksen rajoitteista huolimatta, jos asiointipalvelu ei ole estänyt tietojen katselua esimerkiksi turvakiellon vuoksi.
  • Joissakin asiointipalveluissa lapsen puolesta asiointi ei ole mahdollista, jos huoltajuudesta on huollonjakosopimus tai -määräys tai se koskee myös muita asioita kuin asumisjärjestelyitä. 
  • Kun huollonjakosopimus tai -määräys on tehty hyödyntäen syksyllä 2020 käyttöön tulleita tehtävien jaon luokituksia, lapsen puolesta asiointi voi olla mahdollista tehtävien jaon mukaisesti myös silloin, kun jako koskee seuraavia asioita: sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, varhaiskasvatus, opetus ja koulutus tai uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyys. Huollonjakosopimuksessa tai -määräykseen merkitty tiedonsaantioikeus voi mahdollistaa lapsen tietojen katselun myös muille kuin huoltajille.  

Tarkista asiointipalvelusta, miten huollonjakosopimus tai -määräys vaikuttaa lapsen puolesta asiointiin tai tietojen katseluun.


Päivitetty: 8.12.2022