suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Täysi-ikäisen henkilön puolesta asiointi

Täysi-ikäinen henkilö, jolla ei ole edunvalvojaa, päättää itse, haluaako hän jonkun muun hoitavan asioitaan. 

Jos palvelu on mahdollistanut puolesta asioimisen valtuudella, täysi-ikäinen henkilö voi antaa itse tarvittavat sähköiset valtuudet. Löydät ohjeet Valtuuksien antaminen henkilönä -sivulta.

Henkilö, joka asioi täysi-ikäisen puolesta, voi myös pyytää täysi-ikäiseltä asiointivaltuuksia, jolloin valtuuttajan tarvitsee vain hyväksyä valtuuspyyntö. Jos puolesta asioiva henkilö huomaa vasta asiointipalvelun puolesta asioinnin roolinvalinnassa, ettei hänellä ole tarvittavia valtuuksia, hän voi siirtyä Pyydä valtuuksia -painikkeesta Suomi.fi-valtuuksiin tekemään valtuuspyynnön. Tällöin kyseisessä palvelussa käytössä olevat valtuusasiat valitaan valmiiksi pyynnölle.

Huomaa, että toisen henkilön puolesta ei voi asioida Suomi.fi-valtuuksia hyödyntävässä palvelussa seuraavissa tilanteissa:

  • Valtuuden antanut henkilö määrätään edunvalvontaan. Tässä tapauksessa hänen aiemmin antamansa valtuudet mitätöidään eikä hän voi enää valtuuttaa toisia henkilöitä.
  • Valtuutettu määrätään edunvalvontaan. Tässä tapauksessa hänelle annetut valtuudet mitätöidään eikä hän voi enää toimia valtuutettuna.

Kaikissa asiointipalveluissa ei ole mahdollista asioida sellaisen henkilön puolesta, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Tarkista palvelusta vastaavan organisaation omilta sivuilta, onko puolesta asiointi mahdollista.


Päivitetty: 6.4.2023