suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Suomi.fi-identifikation: förändringar i bankernas identifieringstjänster i höst

Publicerad 14.8.2019

I höst kommer bankernas identifieringstjänster att förändras. Några banker har meddelat att de helt slopar de traditionella kodtabellerna och i fortsättningen kommer att instruera sina kunder att använda en kodapp som installeras i telefonen. Media har också rapporterat om ändringarna och det har framför allt skapat oro hos användare som saknar smarttelefon eller som av någon annan anledning inte vill använda kodappen.

Enligt bankerna kommer det inte att bli obligatoriskt att använda kodappen, utan det kommer att erbjudas ett alternativ till den. De flesta bankerna behåller kodtabellerna, men ger dem som använder dem möjlighet till en extra bekräftelse som till exempel kan bestå av ett engångslösenord som skickas per sms. Nordea och Danske Bank har meddelat att de slopar kodtabellerna men att de utöver kodappen erbjuder en separat koddosa till de användare som inte vill använda appen.

Det har än så länge inte fastställts någon exakt tidtabell för förändringarna.

Identifieringsmetoderna och -verktygen på Suomi.fi-identifikation varierar beroende på de verktyg som bankerna erbjuder sina kunder. Kundstjänsten i din bank ger råd om eventuella nya identifikationsverktyg och -metoder.

Kom ihåg att bankkoder aldrig ska lämnas ut via e-post eller telefon och att man när man använder koderna alltid ska kontrollera att man faktiskt är bankens på egen webbsida. Bankerna har informerat om att bedragare har skickat ut e-post i deras namn och bett om bankkoder med hänvisning till den kommande förändringen.