suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Skidkampanj för ämbetsverken: Om 100 000 medborgare övergår till elektronisk kommunikation med myndigheterna skidar tjänstemännen 10 000 kilometer

Publicerad 8.2.2019

Befolkningsregistercentralen och Skatteförvaltningen utmanar alla finländare att avstå från pappersposten från myndigheterna. Om 100 000 finländare tar i bruk Suomi.fi-meddelandena före utgången av februari, lovar Befolkningsregistercentralens överdirektör Janne Viskari och Skatteförvaltningens generaldirektör Markku Heikura att de och deras tjänstemän skidar 10 000 kilometer i vinter.

Medborgarna kan avstå från papperspost från myndigheterna genom att ta i bruk Suomi.fi-meddelanden. Om du tar i bruk e-tjänsten före utgången av februari får du ett meddelande till din e-post om exempelvis skattedeklarationen genast när du kan kontrollera och komplettera deklarationen i e-tjänsten MinSkatt. Då kommer den förhandsifyllda skattedeklarationen inte längre som papperspost i april.

Till Suomi.fi-meddelanden kommer det även meddelanden från andra myndigheter. Exempelvis Traficom, många kommuner och TE-tjänsterna utnyttjar meddelandetjänsten i Suomi.fi. Också anmälan om rösträtt till vårens val kommer till meddelandetjänsten om du tar i bruk den senast i februari. 

Suomi.fi-meddelanden sparar tid, skattepengar och miljön

Skatteförvaltningen skickar 20 miljoner brev om året. Redan att sluta med brevpost från Skatteförvaltningen skulle spara minst 10 miljoner euro samhällets pengar om året.  Därför vill Skatteförvaltningen och Befolkningsregistercentralen bedriva en kampanj för Suomi.fi-meddelanden. 

- Med denna kampanj vill vi väcka medborgarnas intresse för att byta myndighetsbrev på papper till trygga, behändiga och lätthanterliga elektroniska meddelanden. Och förstås även locka alla med ut på en skidtur med oss! berättar överdirektör Janne Viskari från Befolkningsregistercentralen.

- Vi vill göra det lätt och bekvämt för kunderna att sköta skatteärenden med hjälp av fungerande e-tjänster. Kunderna har allt mer övergått till att sköta sina skatteärenden elektroniskt. Att avstå från papperspost är en av etapperna. Vi på Skatteförvaltningen skidar gärna för den saken. Det är lätt att sköta skatteärenden i e-tjänsten MinSkatt, säger generaldirektör Markku Heikura från Skatteförvaltningen. 

Följ med tjänstemännen på spåret

Du kan följa med hur det går med skidkampanjen på webbplatsen www.virkamiehetladulla.fi och kampanjens FB-sidor. 

Video: Skidkampanjen som Markku Heikura och Janne Viskari

Aktivera Suomi.fi meddelanden