suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Se upp för bedrägerier som imiterar MinSkatt och Suomi.fi-identifikationen

Publicerad 9.3.2023

Vi varnar dig för en skadlig MinSkatt-reklamlänk som visas i en Google-sökning Den sponsrade annonsen tar dig till en bluffwebbplats som ber om dina personuppgifter och imiterar Suomi.fi-identifikationen. Var uppmärksam eftersom bluffen ser väldigt verklig ut.

Skatteförvaltningen och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har vidtagit nödvändiga åtgärder. 

Gör så här

Gå inte till tjänsterna via sökmotorn, eftersom nätbrottslingar kan manipulera sökresultat och lyfta falska webbplatser till sökresultaten. Ange hela webbsidans adress i adressraden, till exempel www.suomi.fi Du kan också spara de viktigaste tjänsternas webbadresser i webbläsarens bokmärken eller favoriter. 

Om du har angett din kreditkortsinformation eller nätbanks-ID av misstag kan du ha blivit utsatt för bedrägeri. Kontakta först din egen bank och polisanmäla sedan brottet. Även bedrägeriförsök ska anmälas. 

Om du misstänker att dina personuppgifter har hamnat i fel händer, se anvisningar i Suomi.fi-webbtjänsten: https://www.suomi.fi/medborgare/rattigheter-och-skyldigheter/informationslacka 

Mer information om nätbedrägerier finns i Suomi.fi-webbtjänsten: https://www.suomi.fi/medborgare/rattigheter-och-skyldigheter/sakerhet-och-ordning/guide/informationssakerhet/natbedrageri