suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Hej studerande, ska du åka på utbyte?

Publicerad 5.5.2023

Kolla in de här fem tipsen som Suomi.fi erbjuder.

Tillfällig flyttanmälan

En tillfällig flyttanmälan ska göras om utbytesperioden är längre än tre månader. När du gör en  anmälan får myndigheterna (bl.a. FPA och Skatteförvaltningen), bankerna  och försäkringsbolagen dina nya adressuppgifter automatiskt.

Gör anmälan om ändring av studiestöd i FPA:s e-tjänst

Med en anmälan om ändring av studiestödÖppnas i ett nytt fönster. säkerställer du att du får studieförmåner från FPA under utbytet. Förmåner som beviljas för utbytesstudier är studiepenningÖppnas i ett nytt fönster., bostadstilläggÖppnas i ett nytt fönster.,  och borgen för studielånÖppnas i ett nytt fönster..

Ge en närstående fullmakt att sköta myndighetsärenden för din räkning

Under utbytesstudierna är knappast det första man tänker på att fylla i  skattedeklarationen. Lyckligtvis kan du överlåta detta till exempel till en familjemedlem eller en god vän med hjälp av en elektronisk fullmakt. När du ger en närstående Personens fullmakter kan hen fylla i till exempel en skattedeklaration för din räkning.

Fullmaktens längd kan fastställas så att den är lika lång som utbytet, vilket  innebär att du kan fokusera helt och hållet på utbytesstudierna.

Viktiga myndighetsmeddelanden också under utbytet, via mobilen!

Om du har lättare att själv fylla i skattedeklarationen istället för att  överlåta det till någon annan, bör du dock se till att viktiga  myndighetsmeddelanden når dig även under utbytesstudierna. Genom att ta i bruk avgiftsfria Suomi.fi-meddelanden och Suomi.fi-mobilappen får du myndighetspost elektroniskt direkt till mobilen.

Miljön tackar också!

Njut!

Puh, vilken lista! Miljöombytet är redan i sig spännande och  ansökningsprocessen innebär redan mer än tillräckligt med pappersarbete. Kom dock ihåg att när du har orkat sköta dessa fem steg, kan du helt  och hållet koncentrera dig på att vidga världsbilden.

Du hittar också nyttig information om att resa från Suomi.fi