suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Fyller du 18 år i år? Håll ett öga på din post i januari!

Publicerad 21.1.2021

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, FPA, Navigatorerna och polisen gratulerar alla ungdomar som fyller 18 år i år med ett födelsedagskort. Samtidigt påminner de om att man måste sköta många officiella ärenden själv när man blir myndig. 

Att bli 18 år medför många rättigheter och nya skyldigheter i den ungas vardag, när man bland annat ska sköta myndighetsärenden själv. Föräldrarna kan inte längre sköta ärenden för en myndig ung persons räkning utan en separat fullmakt för att göra det. 

På webbplatsen Suomi.fi/18ar finns ett informationspaket om att bli vuxen 

I informationspaketet Suomi.fi/18ar, som skapats i Suomi.fi-webbtjänsten som stöd för detta nya livsskede, finns allt det som rör officiella ärenden som ska beaktas när man blir vuxen. Dessutom hänvisar Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, FPA, Navigatorerna och polisen unga som blir myndiga till sidan med ett eget födelsedagskort, där man berättar om de förändringar det medför att bli vuxen. 

Ungdomen är en härlig tid och ger möjlighet att fatta egna beslut. När man är 18 år får man ta körkort, rösta och gifta sig. Att bli vuxen medför också skyldigheter för den unga – till exempel att sköta skatteärenden och ansöka om förmåner. 

Den offentliga förvaltningens tjänster blir nu elektroniska i snabb takt och nästan alla tjänster är redan tillgängliga på nätet, vilket är smidigare än att sköta ärenden vid serviceställen. Det lönar sig för unga att skaffa nätbankskoder eller mobilcertifikat, eftersom det gör det smidigare att uträtta ärenden hos myndigheterna. 

Informationspaketet för 18-åringar finns tillgängligt för alla på adressen suomi.fi/18ar.