suomi.fi
Gå direkt till innehållet.

Bokföringsbyrå: Gör så här om dina Suomi.fi-fullmakter har försvunnit

Publicerad 15.11.2023

Suomi.fi-kundtjänsten får nu många anmälningar där det rapporteras att kundföretagen har försvunnit från listan över representerade företag.

Den vanligaste orsaken till att fullmakter försvinner är antingen att en ärendefullmakt som erhållits av ett kundföretag gått ut eller att en representationsfullmakt som en bokföringsbyrå gett en enskild anställd har föråldrats.

Suomi.fi-fullmakter är tidsbundna

Flera bokföringsbyråer övergick till att använda Suomi.fi-fullmakter år 2018, då kundföretagen gav bokföringsbyråerna fullmakt att uträtta ärenden för deras räkning till exempel i MinSkatt eller Inkomstregistret.

Standardtiden för en fullmakts upphörande har varit 5 år, och därför har flera bokföringsbyråer nu hösten 2023 märkt att representationsfullmakterna som gavs 2018 och ärendefullmakterna från kundföretagen har föråldrats.

I Suomi.fi-tjänsten skickas inget separat påminnelsemeddelande om fullmakter som föråldras, så man måste själv följa upp när fullmakterna upphör. Varje organisation ska ha en helhetsbild över vilka fullmakter den har beviljat och till vilka de beviljats. Organisationerna ska också beakta att kundrelationerna och anställningsförhållandena kan ändras eller upphöra. Därför måste fullmakterna och deras giltighetstider följas upp regelbundet.

Så här kontrollerar du fullmakter

Om du märker att kundföretaget har försvunnit i e-tjänsten, kontrollera om den ärendefullmakt som kunden gett bokföringsbyrån är giltig. Detta kan göras

  • av bokföringsbyråns namntecknare
  • som företaget har gett representantens fullmaktsrätt.
  • som bokföringsbyrån har gett ärendefullmakt för fullmaktsärendet Tillgång till fullmaktsregistrets uppgifter

Kontrollera bokföringsbyråns ärendefullmakter från kundföretagen så här:

  1. Identifiera dig med det personliga identifieringsverktyget i Suomi.fi-fullmakterÖppnas i ett nytt fönster..
  2. Välj: Företagets fullmakter.
  3. Välj er bokföringsbyrå och fortsätt till e-tjänsten.
  4. Välj Erhållna fullmakter.

På listan ser du alla giltiga fullmakter från kundföretag. Om någon fullmaktsgivare, dvs. ett kundföretag, saknas i listan, kontrollera då upphörda fullmakter.

Kontrollera också om din personliga representationsfullmakt hos bokföringsbyrån är i kraft. Varje anställd vid bokföringsbyrån kan själv kontrollera sina personliga fullmakter:

  1. Identifiera dig med det personliga identifieringsverktyget i Suomi.fi-fullmakterÖppnas i ett nytt fönster..
  2. Välj: Personliga fullmakter
  3. Välj Erhållna fullmakter

På listan ser du alla giltiga erhållna fullmakter. Om er bokföringsbyrå saknas i listan och din representationsfullmakt har försvunnit, kontrollera upphörda fullmakter. Kontrollera också om endast en del av dina representationsfullmakter har upphört.

Vad ska jag göra om mina fullmakter finns bland upphörda fullmakter?

Om fullmakterna har upphört, men du fortfarande ska uträtta ärenden för kundföretaget i fråga eller om du fortfarande representerar er bokföringsbyrå, måste du förnya fullmakten.

Personer med namnteckningsrätt eller representantens fullmaktsrätt kan begära ärendefullmakter av kundföretagen. De kan också ge representationsfullmakter till bokföringsbyråns anställda.

Vi rekommenderar att du använder Urvalskorgen för att förnya fullmakterna som upphört eller håller på att upphöra, så att du kan sköta dina ärenden så smidigt som möjligt. Urvalskorgen gör det till exempel möjligt att göra en begäran om fullmakt för alla sådana fullmaktsärenden som har varit i kraft tidigare.

Så här begär du ärendefullmakter av kundföretag

Observera! Endast bokföringsbyråns namntecknare eller den som bokföringsbyrån har gett representantens fullmaktsrätt kan skicka begäran. Anvisningar under punkten Utnyttjande av urvalskorgen i begäran om fullmakt: Så här ber en organisation kunderna om nya ärendefullmakter som ersättning för fullmakter som håller på att avslutas.

Så här ger du representationsfullmakt till en anställd vid er bokföringsbyrå

Observera! Endast bokföringsbyråns namntecknare eller den som bokföringsbyrån har gett representantens fullmaktsrätt kan bevilja representationsfullmakter. Anvisningar under punkten Utnyttjande av urvalskorgen när du ger fullmakter: Så här ger en organisation den nya kundens representationsfullmakter till anställda som sköter kundens ärenden

Var hittar jag mer information?

Mer information om Suomi.fi-fullmakterna finns på vår webbplats: Organisationens fullmakterÖppnas i ett nytt fönster..