Yksityisellä osakeyhtiöllä ei ole vähimmäispääomaa koskevia vaatimuksia. Jos perustat julkisen osakeyhtiön, osakepääoman määrä on vähintään 80 000 euroa.
Perustaminen onnistuu tavallisesti sähköisesti, jolloin se on nopeampaa ja edullisempaa kuin paperilomakkeella. Osakeyhtiön keskeisimpiä toimielimiä ovat yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja, jotka päättävät yhtiön asioista. Voit olla myös itse osakkeenomistajana yhtiökokouksessa, hallituksessa ja toimitusjohtajana päättämässä omistamasi yhtiön asioista.
Voit perustaa osakeyhtiön joko yksin tai yhdessä muiden osakkeenomistajien kanssa. Jos perustat osakeyhtiön yksin, olet sen ainoa osakas ja usein samalla myös hallitus. Siinä tapauksessa yhtiöllä tulee lisäksi olla yksi hallituksen varajäsen.
Vähintään yhdellä perustettavan osakeyhtiön hallituksen varsinaisista jäsenistä ja yhdellä mahdollisista varajäsenistä sekä yhtiösi toimitusjohtajalla tulee olla pysyvä asuinpaikka Euroopan talousalueella. Muutoin he tarvitsevat Patentti- ja rekisterihallituksen luvan toimia johto- ja vastuutehtävissä yhtiössäsi.
Jos olet alle 18-vuotias, voit perustaa osakeyhtiön vain, jos huoltajasi tai edunvalvojasi antaa siihen suostumuksensa. Usein huoltajasi tai edunvalvojasi tai tämän sijainen merkitsee osakkeet puolestasi. Alle 18-vuotiaana et voi toimia osakeyhtiösi hallituksen jäsenenä etkä toimitusjohtajana.
Huomaa, että myös yritys tai muu yhteisö voi perustaa osakeyhtiön. Hallituksen jäsenen ja mahdollisen toimitusjohtajan tulee kuitenkin olla luonnollinen henkilö.
Jos perustat yksityisen osakeyhtiön, et tarvitse siihen välttämättä lainkaan osakepääomaa. Voit kuitenkin halutessasi sijoittaa yhtiöösi osakepääomaa ja käyttää sitä esimerkiksi yritystoimintasi alkuhankintoihin. Jos taas perustat julkisen osakeyhtiön, osakepääoman vähimmäismäärä on 80 000 euroa.
Huomaa, että yleensä tarvitset yritystoimintasi alkuhankintojen lisäksi käyttörahaa juokseviin kuluihin vähintään 2–3 kuukauden tarpeiksi. Tarvitset rahaa myös elämiseen ennen kuin yhtiösi alkaa toiminnallaan tuottaa riittävästi.
Voit hakea TE-palveluista starttirahaa, joka turvaa toimeentuloasi yritystoimintasi alkuvaiheessa. Starttirahaa on aina haettava etukäteen eli jo ennen yrityksen perustamista. Voit tarvittaessa hakea myös lainaa esimerkiksi pankeilta tai muilta rahoituslaitoksilta. Jos yritykseltäsi puuttuu pankin edellyttämiä vakuuksia, Finnveran osittainen takaus eli alkutakaus, jonka pankki hakee puolestasi Finnveralta, voi olla ratkaisu rahoituksen järjestymiseen. Lisäksi yrityksesi voi saada rahoitusta muun muassa bisnesenkeleiltä tai muilta pääomasijoittajilta.
Voit tavallisesti tehdä osakeyhtiön perustamisilmoituksen kaupparekisteriin yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sähköisessä asiointipalvelussa. Osakeyhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta, tai muuten yhtiön perustaminen raukeaa.
Ilmoita perustamisilmoituksessa muun muassa yhtiösi nimi, toimiala, tilikausi, kotipaikka ja yhteystiedot. Ilmoita myös osakkaiden, hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan nimet ja henkilötunnukset. Tietojen perusteella palvelu luo yhtiöllesi perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen.
Lisää perustamisilmoitukseen hallituksen ja mahdollisen toimitusjohtajan vakuutus osakeyhtiölain säännösten noudattamisesta. Allekirjoita, maksa ja lähetä ilmoitus. Sen jälkeen Patentti- ja rekisterihallitus varmistaa yhtiösi yhtiöjärjestyksen ja nimen lainmukaisuuden ja rekisteröi yhtiösi kaupparekisteriin.
Jos perustettavalle yhtiölle maksetaan osakepääomaa, perustamisilmoitusta ei voi tehdä sähköisesti. Toimita siinä tapauksessa perustamisilmoitus ja liiteasiakirjat paperisina. Löydät ne Patentti- ja rekisterihallituksen kokoamasta perustamispaketista. Paperi-ilmoituksen käsittelyaika on usein pidempi kuin sähköisen ilmoituksen.
Mitä palveluja voin saada?
Katso aiheeseen liittyvät palvelut ja asiointikanavat.