suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Suomi.fi - tärkein neuvo taloushuolia kohdanneelle yrittäjälle

Julkaistu 11.2.2020

Suomessa ei liene montaa yritystä, joka ei olisi joskus törmännyt maksuvaikeuksiin tai muihin rahahuoliin. Ongelmat ovat yleensä korjattavissa, ja tärkeintä on tarttua härkää sarvista heti, kun huomaat yrityksesi taloudessa huolestuttavia merkkejä. Pitkittyessään asiat mutkistuvat. Selkeän oppaan ja hyödyllisten julkispalvelujen yhteystiedot löydät Suomi.fi-verkkosivustolta. 

Maksuvalmius on herkkä viisari

Kun yrityksesi pystyy maksamaan laskut, verot ja työeläkemaksut ajallaan, asiat ovat yleensä hyvin. Mutta kun hoitamattomien pino kasvaa, puhutaan maksuvalmiuden heikentymisestä. Se voi tapahtua kannattavallekin yritykselle, jos esimerkiksi iso asiakas ei maksa laskuaan ajallaan, yrittäjä itse tai joku muu avainhenkilöistä sairastuu tai tilauskirjassa on tilapäisesti tyhjempää.  

Pysäytä rahoituskriisi alkuunsa 

Joskus maksuvalmiusongelma kiertyy ja kasvaa rahoituskriisiksi. Kun tulot eivät enää riitä menoihin, rahavarat vähenevät ja tavarantoimittajat, luotonantajasi sekä verottaja valpastuvat, näkymät alkavat olla ikävät. 

Siksi on syytä tarttua toimeen heti, kun huomaat merkkejä maksuvalmiuden heikkenemisestä. Jos hyvät neuvot tai keskustelukumppani ovat tarpeen, muista ELY-keskuksen ylläpitämä Talousapu-neuvontapalvelu. Sieltä pk-yrittäjä saa maksutonta, luottamuksellista neuvontaa kurssin kääntämiseksi. Lue myös Suomi.fi-sivuston lyhyt, selkeä opas, joka on laadittu talousvaikeuksiin joutuneelle yrittäjälle

Pyri neuvottelemaan velkojien ja verottajan kanssa

Ennakoiva oma aktiivisuus on talousvaikeuksissa parempi keino kuin pään piilottaminen pensaaseen. Näin yrityksesi saattaa välttyä maksuhäiriömerkinnöiltä, jotka rajoittavat yrityksen toimintaa ja ovat mainehaitta. Lisätietoja maksuhäiriömerkinnöistä löydät Suomi.fi-verkkopalvelusta. 

Jos et pysty maksamaan veroja tai lakisääteisiä maksuja ajallaan, pyri neuvottelemaan Verohallinnolta, Työllisyysrahastolta, työeläkeyhtiöltä tai vakuutusyhtiöltä lisää maksuaikaa. Älä koskaan jätä kausi-ilmoituksia tekemättä äläkä veroja tai lakisääteisiä maksuja maksamatta.  Lisätietoja verojen ja muiden maksujen hoitamisesta ja laiminlyöntien seurauksista voit lukea Suomi.fi-verkkopalvelusta. 

Myös muiden velkojien kanssa voi koettaa laatia suunnitelman velkojen maksamiseksi. Ne saattavat suostua järjestelyihin, jos yrityksesi maksuongelmat vaikuttavat tilapäisiltä.  

Käännä kaikki kivet

Jos yrityksesi talouden kuntoon saaminen vaatii suurempia toimenpiteitä, hakeudu yrityssaneeraukseen tai nopeutettuun saneerausmenettelyyn. Ne ovat yrityksen toiminnan jatkumiseen ja velkojen järjestelemiseen tähtääviä menettelyjä. Saneeraus vaatii vähintään kahden velkojan suostumuksen, kestää yleensä kokonaisuudessaan 5-10 vuotta ja siihen tulee hakeutua ajoissa: konkurssitilanteessa se ei ole enää mahdollista. Suomi.fi-sivuston oppaasta voit  lukea lisää yrityssaneerauksesta ja yksityiselle elinkeinonharjoittajalle tarkoitetusta yksityishenkilön velkajärjestelystä.

Haluatko itse lopettaa yrityksesi? Yhtiömuoto määrää, puretaanko se selvitysmenettelyllä, yhtiömiesten yhteisellä sopimuksella tai ilman virallista menettelyä. Ohjeita yritystoiminnan lopettamiseen löydät Suomi.fi-verkkopalvelusta

Jos käy niin ikävästi, että yritys on pysyvästi maksukyvytön eikä sen toimintaa voi saada kannattavaksi, sen toiminta loppuu konkurssiin. Konkurssimenettelyn aloittamisesta päättää tuomioistuin konkurssihakemuksen perusteella. Hakemuksen voi jättää joko yrityksesi itse tai joku sen velkojista. 

Jos yrityksesi saa velkansa maksetuksi, konkurssi voi myös peruuntua. Silloin toiminta voi jatkua normaalisti. Ja jos haluat keskustella asiantuntijan kanssa yrityksesi tulevaisuudennäkymistä, voit ottaa yhteyttä vaikkapa oman alueesi kehittämisyhtiöön.