suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Ohjeita pitkän sairausloman jälkeen töihin palaavalle

Jos olet ollut pitkään poissa töistä sairauden takia, töihin palaaminen saattaa huolettaa sinua. Mietit ehkä jaksamistasi tai sitä, miten työyhteisö ottaa sinut vastaan. Voit olla epävarma osaamisestasi tai siitä, miten terveytesi nyt kestää.

Keskustele töihin paluusta sinua hoitavan lääkärin kanssa. Miettikää, olisiko esimerkiksi kuntoutukseen yhdistetty osa-aikainen työ tai työkokeilu tarpeen.

Pidä jo sairausloman aikana yhteyttä työpaikkaasi. Keskustele esimiehen kanssa näkymistäsi ja kerro, miten ja missä vaiheessa töihin palaaminen voisi olla mahdollista. Monilla työpaikoilla on ohjeita ja toimintamalleja työhön palaavien tueksi. Myös ammattiliitot ja työnantajaliitot tarjoavat asiassa neuvontaa.

Jos siirryt sairausloman jälkeen uusiin työtehtäviin, sovi perehdytyksestä jo ennalta. Joissakin tapauksissa voi olla viisasta aloittaa perehtyminen esimerkiksi työkokeilun muodossa. Usein on paikallaan järjestää työkykyneuvottelu, johon osallistuvat sinun ja esimiehen lisäksi työterveyshuollon edustaja, luottamusmies ja/tai oma tukihenkilösi.

Sinun ei tarvitse kertoa sairaudestasi työkavereille. Työhösi liittyvistä uusista järjestelyistä on kuitenkin hyvä keskustella koko työyhteisön kanssa. Osa-aikaisuutesi, toimenkuvasi muutokset tai muut järjestelyt nimittäin vaikuttavat usein myös muihin työpaikan toimijoihin.

Jos sinulla ei ole työpaikkaa, johon palata, olet oikeutettu TE-toimiston erityiseen tukeen. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi ja kerro samalla, mitä rajoitteita mahdollinen toipilasaikasi tai osatyökykyisyytesi aiheuttaa. Sairauslomalta palaavana työnhakijana voit saada ammatinvalinnanohjausta tai apua koulutuksen tai työkokeilun järjestämiseen.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 5.11.2021