suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Pitkän sairausloman määräytyminen

Jos sairastut lyhytaikaisesti eli arvioit olevasi työkyvytön muutaman päivän ajan, ilmoita asiasta heti työnantajalle. Työnantajien käytännöt vaihtelevat: osalle työnantajista riittää oma ilmoitus, osa edellyttää hoitajan tai lääkärintodistuksen esittämistä jokaisesta sairauspoissaolopäivästä.

Vakavan tai pitkäaikaista työkyvyttömyyttä aiheuttavan sairastumisen toteaa työterveyslääkäri, erikoislääkäri, terveyskeskuslääkäri tai yksityinen lääkäri. Hoidon lisäksi hän antaa sinulle arvion työkyvystäsi ja kirjoittaa sen mukaisen lääkärintodistuksen tai -lausunnon. A-todistuksella voi hakea sairauslomaa enintään 60 arkipäiväksi, B-lausunnolla enintään 300 päiväksi. B-lausunnon perusteella haetaan myös osa- ja kokotyökyvyttömyyseläkettä määräajaksi tai toistaiseksi sekä kuntoutusta.

Jos työkyvyttömyytesi uhkaa pitkittyä yli 90 arkipäivän, tarvitset lisäksi 90 päivän lausunnon. Se on lääkärin arvio jäljellä olevasta työkyvystäsi ja mahdollisuuksistasi jatkaa työssä.

Jos sairastumisesi johtuu työtapaturmasta tai ammattitaudista, lääkärisi kirjoittaa sinulle E-lausunnon. Jonkin aikaa kestävästä tai pysyvästä työkyvyttömyydestä voidaan maksaa tapaturmaeläkettä.

Lääkärinlausunto ei tuota sinulle automaattisesti oikeutta Kelan myöntämään sairauspäivärahaan. Sairauspäivärahassa työntekijän omavastuuaika on 1+9 päivää. 

Kela voi hylätä sairauspäivärahahakemuksen esimerkiksi silloin, jos

  • kyseessä ei ole sairaus, vika tai vamma vaan oireilu
  • lääkärin aiemmin toteama sairaus tai vamma ei Kelan arvion mukaan enää aiheuta työkyvyttömyyttä
  • olet toistuvasti sairaana mutta kieltäydyt tutkimuksista ja hoidosta
  • et anna Kelalle sen pyytämiä lisätietoja.

Jos Kela hylkää hakemuksesi, sinulla on oikeus keskustella lääkärisi kanssa uudestaan ja täydentää hakemusta. Voit valittaa annetusta päätöksestä.


    Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
    Päivitetty: 16.9.2021