Eläkkeet ja etuudet vainajan leskelle
Leski on usein oikeutettu leskeneläkkeeseen, jota maksavat työeläkelaitokset ja Kela. Leskeneläkettä voi saada niin avioliiton kuin avoliitonkin perusteella, jos tietyt edellytykset täyttyvät. Tietyissä tilanteissa leski voi lisäksi saada korvausta esimerkiksi puolisonsa tapaturma- tai ryhmähenkivakuutuksesta.
Voit saada leskeneläkettä avioliiton perusteella, jos olit edesmenneen puolisosi kanssa avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.
Työeläkelaitoksen maksamaan leskeneläkkeeseen sinulla on oikeus, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- puolisollasi oli työeläkekertymää eli hän oli ollut työelämässä
- teillä on yhteinen lapsi
- solmitte avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen ennen kuin puolisosi täytti 65 vuotta.
Jos teillä ei ole yhteisiä lapsia, voit saada puolisosi työeläkkeeseen perustuvaa leskeneläkettä vain, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- puolisosi kuollessa olit vähintään 50-vuotias tai olit saanut työkyvyttömyyseläkettä vähintään kolme vuotta
- avioliittonne tai rekisteröity parisuhteenne kesti vähintään viisi vuotta
- olit alle 50-vuotias, kun avioiduitte tai rekisteröitte parisuhteenne. Ikäraja ei koske naisleskeä, jos avioliitto oli solmittu ennen 1.7.1990.
Lisätietoa leskeneläkkeestä Työeläke.fissä.Avautuu uuteen ikkunaan.
Työeläkkeen lisäksi voit saada leskeneläkettä KelastaAvautuu uuteen ikkunaan., jos olet alle 65-vuotias. Saat ensimmäiset puoli vuotta alkueläkettä ja sen jälkeen mahdollisesti jatkoeläkettä.
Jos olet eronnut ja entisen puolisosi tuli maksaa sinulle jatkuvaa elatusapua, voit saada leskeneläkettä hänen kuoltuaan.
Voit saada leskeneläkettä avopuolisona, jos
- avopuolisosi on kuollut 1.1.2022 tai sen jälkeen
- sinulla on huollettavana puolisosi kanssa yhteinen alle 18-vuotias lapsi
- asuitte yhteisessä taloudessa vähintään viisi vuotta
- puolisosi oli alle 65-vuotias, kun muutitte yhteiseen talouteen
- kumpikaan teistä ei ollut avioliitossa muun henkilön kanssa.
Eläketurvakeskuksen verkkopalvelunAvautuu uuteen ikkunaan. avulla saat arvion siitä, oletko oikeutettu leskeneläkkeeseen.
Hae leskeneläkettä perhe-eläkehakemuksella. Samalla hakemuksella voit hakea sekä työeläkelaitoksen että Kelan maksamaa leskeneläkettä. Voit toimittaa hakemuksen joko puolisosi työnantajan käyttämään työeläkelaitokseen tai Kelaan. Tietoa leskeneläkkeen hakemisesta Kelan verkkosivuilla.Avautuu uuteen ikkunaan.
Jos puolisosi on asunut ulkomailla, saatat olla oikeutettu leskeneläkkeeseen myös kyseisestä maasta. Täytä tällöin perhe-eläkehakemuksen lisäksi Liite U. Siinä kysytään tietoja puolisosi ulkomailla olosta ja työskentelystä.
Leskeneläkkeen saaminen alkaa puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Hae leskeneläkettä mahdollisimman pian, sillä voit saada sen takautuvasti enintään puolen vuoden ajalta.
Työeläkelaitoksen maksama leskeneläkkeesi on enintään puolet siitä, mikä puolisosi työeläke olisi ollut.
Jos puolisosi oli kuollessaan työelämässä, hän ei vielä saanut työeläkettä. Tällöin leskeneläkkeesi lasketaan sen eläkkeen perusteella, jonka puolisosi olisi saanut, jos hänestä olisi tullut työkyvytön kuolinpäivänään.
Jos käyt töissä eikä sinulla ole alaikäisiä lapsia, saat tuloistasi riippumatonta leskeneläkettä puoli vuotta puolisosi kuolemasta. Sen jälkeen selvitetään laskennallinen eläkkeesi eli se rahamäärä, jonka saisit, jos olisit työkyvytön. Leskeneläkkeesi määritellään uudelleen laskennallisen eläkkeesi ja puolisosi eläkkeen perusteella. Tällöin se yleensä pienenee tai lakkaa.
Jos sinulla on lapsia, leskeneläkkeesi määrää vähennetään vasta, kun nuorin heistä täyttää 18 vuotta.
Jos olet yli 65-vuotias tai eläkkeellä eikä sinulla ole alaikäisiä lapsia, leskeneläkkeessäsi on otettu huomioon oman eläkkeesi määrä. Jos eläkkeesi on suuri, et saa leskeneläkettä lainkaan.
Kelan maksama alkueläke on kaikille sama, noin 330 euroa kuukaudessa. Jatkoeläkkeeseen taas vaikuttavat tulosi ja perhesuhteesi.
Avioliiton perusteella maksettava leskeneläke on määräaikainen, jos
- olet syntynyt vuonna 1975 tai sen jälkeen
- ja puolisosi on kuollut 1.1.2022 tai sen jälkeen.
Tällöin leskeneläkettä maksetaan siihen asti, kunnes puolison kuolemasta on kulunut kymmenen vuotta. Sitä maksetaan kuitenkin vähintään siihen asti, kun nuorin lapseneläkettä saavista lapsista täyttää 18 vuotta.
Jos olet syntynyt ennen vuotta 1975 tai jos puolisosi kuoli ennen 1.1.2022, voit saada leskeneläkettä koko elinikäsi. Jos kuitenkin menet uudelleen naimisiin alle 50-vuotiaana, leskeneläkkeesi päättyy.
Jos saat leskeneläkettä avoliiton perusteella, sen maksu lakkaa, kun nuorin yhteinen lapsi täyttää 18 vuotta.
Saatat olla leskenä oikeutettu perhe- tai huoltoeläkkeeseen myös tapaturma-, liikenne-, sotilastapaturma-, sotilasvamma- tai potilasvahinkovakuutuksesta. Selvitä puolisosi työnantajalta, missä yhtiössä hän oli vakuutettuna, ja hae eläkettä suoraan vakuutuksen myöntäjältä. Huomaa, että jos saat riittävän toimeentulon näistä vakuutuksista, et välttämättä voi saada Kelan jatkoeläkettä.
Jos puolisosi oli kuollessaan työikäinen ja töissä tai sairauslomalla, saatat myös saada kertakorvauksen työntekijäin ryhmähenkivakuutuksen perusteella. Korvauksen suuruus riippuu puolisosi iästä ja lastenne lukumäärästä. Siihen on mahdollista saada myös tapaturmakorotus, jos puolisosi kuoli tapaturmaisesti. Selvitä puolisosi työnantajalta hakemusta varten tarvitsemasi tiedot ja hae korvausta Työntekijäin ryhmähenkivakuutuspoolista.
Jos olet jäänyt puolisosi kuoleman takia alaikäisten lasten yksinhuoltajaksi, ilmoita tilanteesta Kelaan. Saat yksinhuoltajana korotettua lapsilisää. Saatat myös olla oikeutettu yleiseen asumistukeen, jos tulosi ovat pienet. Tilapäisiin talousvaikeuksiin voit saada myös toimeentulotukea.
Lisäksi seurakuntien diakoniatyö ja monet järjestöt auttavat leskeksi ja yksinhuoltajaksi jääneitä vaikeuksissa. Avun saaminen ei yleensä edellytä sitä, että olisit kirkon tai kyseisen järjestön jäsen.