Vainajan sosiaalisen median tilien sulkeminen
Sosiaalisen median palvelut eivät saa automaattisesti tietoa käyttäjänsä kuolemasta. Käyttäjätilit jäävät palveluihin, elleivät omaiset sulje niitä. Esimerkiksi Facebook saattaa ehdottaa kuollutta henkilöä kaveriksi tuttaville tai muistuttaa tämän syntymäpäivästä.
Oikeus vainajan käyttäjätilin sulkemiseen on yleensä lähiomaisella. Käytännössä sosiaalisen median palvelut kuitenkin vaativat todistusta siitä, että kyseessä on omainen ja että suljettavan tilin omistaja on kuollut. Tilien sulkeminen tapahtuu eri palveluissa eri tavoin.
Joissakin palveluissa on käytössä aikaraja, joka poistaa käytöstä tilit, joihin ei ole tietyn ajan kuluessa kirjauduttu. Aikarajan pituus voi vaihdella eri palveluissa.
Väärinkäytösten estämiseksi sosiaalisen median palvelut pyytävät lähettämään asiakirjoja, joiden avulla ne voivat vakuuttua läheisesi kuolemasta sekä sukulaisuussuhteestanne.
Monet sosiaalisen median palvelut ovat ulkomaisia, joten niiden ohjeissa mainitut asiakirjat voivat olla palvelujen kotimaissa erilaisia kuin Suomessa. Esimerkiksi Facebookin ohjeissa mainitaan kuolintodistus, mutta käytännössä todistukseksi käy ote väestötietojärjestelmästä. Myös sukulaisuussuhteen voi todistaa otteella väestötietojärjestelmästä.
Asiakirjoja, joita saatat eri palveluissa tarvita, ovat
- yksi tai useampi ote väestötietojärjestelmästä
- kopio kuolinilmoituksesta tai muistokirjoituksesta
- kopio omasta henkilöllisyystodistuksestasi.
Viralliset asiakirjat sisältävät usein henkilötunnuksia. Sosiaalisen median palvelut eivät tarvitse henkilötunnuksen loppuosaa. Esimerkiksi Facebook neuvoo peittämään henkilötunnuksen loppuosan dokumentista ennen kuin otat siitä kuvan tai skannaat sen.
Otteen väestötietojärjestelmästä voit tilata Digi- ja väestötietovirastosta puhelimitse, sähköpostilla, Lomake.fi-palvelusta tai käyntiasiakaspalvelusta. Kerro tilauksen yhteydessä, että otteen käyttötarkoitus on vainajan sosiaalisen median tilien sulkeminen ja että tarvitset otteelle seuraavat tiedot:
- vainajan nimi
- vainajan syntymäaika
- vainajan kuolinaika
- otteen tilaajan nimi
- otteen tilaajan syntymäaika
- otteen tilaajan ja vainajan sukulaisuussuhde.
Jos olet vainajan lapsi, vanhempi tai puoliso, voit saada samalle otteelle todistuksen sekä kuolemasta että sukulaisuussuhteesta. Muissa tapauksissa otteita saatetaan tarvita useampi.
Tarvittaessa voit tilata otteen englanninkielisenä.
Joissakin sosiaalisen median palveluissa voi valita tilin poistamisen ja niin sanotun muistotilan välillä. Voitte keskustella vaihtoehdoista yhdessä muiden omaisten kanssa.
Poistettu käyttäjätili ei näy sosiaalisen median palvelussa enää millään tavalla. Esimerkiksi julkaisut, kommentit ja valokuvat poistuvat. Jos haluat ottaa talteen esimerkiksi valokuvia, tämä täytyy tehdä ennen kuin tili poistetaan.
Muistotilaan siirretty profiili säilyy sosiaalisen median palvelussa, mutta sen yhteydessä näkyy tieto siitä, että kyseessä on muistosivu. Muistotilan avulla somepalvelut haluavat tarjota paikan, jossa perheenjäsenet ja ystävät voivat jakaa muistoja läheisestään.
Sosiaalisen median palvelut pyytävät lähettämään yleensä enemmän asiakirjoja käyttäjätilin poistamista varten kuin muistotilaan siirtämistä varten. Tilin poistamista voi pyytää yleensä vain lähiomainen, mutta joissakin palveluissa muistotilaan siirtämistä voi pyytää kaverikin.
Kuolleen henkilön Facebook-tilin voi poistaa kokonaan tai siirtää muistotilaan.
Helpointa vainajan Facebook-tilin hallinta on silloin, jos vainaja oli nimennyt itselleen Facebookissa perintöyhteyshenkilönAvautuu uuteen ikkunaan.. Perintöyhteyshenkilö pystyy hoitamaan muistotilaan siirrettyä tiliä. Hän voi myös pyytää käyttäjätilin poistamista pysyvästi.
Käyttäjätilin poistamista voi pyytää lähisukulainen tai kuolinpesän selvittäjä. Facebook vaatii asiakirjan, joka todistaa sinun olevan jompikumpi edellä mainituista. Lisäksi tarvitset todistuksen läheisesi kuolemasta. Näihin tarkoituksiin käy ote väestötietojärjestelmästä, jonka voi tilata Digi- ja väestötietovirastosta. Lisätietoja tarvittavista dokumenteista löytyy Facebookin tukiartikkelista.Avautuu uuteen ikkunaan. Kun sinulla on tarvittavat dokumentit, täytä Facebookin lomake, jolla pyydät läheisen käyttäjätilin poistamistaAvautuu uuteen ikkunaan.. Jos vainaja oli nimennyt itselleen perintöyhteyshenkilön, vain tämä henkilö pystyy pyytämään tilin poistamista.
Jos haluat muuttaa tilin muistotiliksi, tarvitset kuvan läheisesi kuolinilmoituksesta, kuolintodistuksesta, muistokirjoituksesta tai muusta kuoleman vahvistavasta dokumentista. Myös ote väestötietojärjestelmästä käy tähän. Muistotilaan siirtämistä pyydetään samalla lomakkeella kuin käyttäjätilin poistamista.Avautuu uuteen ikkunaan. Lisätietoja muistotilasta löytyy Facebookin tukiartikkelista.Avautuu uuteen ikkunaan. Facebook-käyttäjät pystyvät määrittelemään asetuksiin toiveen käyttäjätilinsä poistosta kuolemansa jälkeen. Jos läheisesi oli tehnyt näin, tilin muistotilaan siirtäminen ei ole mahdollista.
Jos vainaja oli käyttänyt Facebook-tunnuksiaan muihin palveluihin, pääsy niihin voi Facebook-tilin poistamisen myötä kadota. Tällaisia palveluja voivat olla esimerkiksi Instagram, Spotify ja Tinder.
Kuolleen henkilön Instagram-tilin voi poistaa kokonaan tai siirtää muistotilaan.
Instagram-tilin poistoa voivat pyytää lähiomaiset. Instagram edellyttää todistusta siitä, että olet vainajan lähisukulainen. Tähän tarkoitukseen käy ote väestötietojärjestelmästä. Lomake, jolla voit pyytää läheisen Instagram-tilin poistoa.Avautuu uuteen ikkunaan.
Instagram-tilin siirtämistä muistotilaan voivat pyytää muutkin kuin vainajan lähisukulaiset. Lomakkeella pyydetään lähettämään myös todiste kuolemasta. Esimerkkeinä Instagram mainitsee muistokirjoituksen tai uutisen. Lomake, jolla voit pyytää vainajan Instagram-tilin siirtämistä muistotilaan.Avautuu uuteen ikkunaan.
Twitter-tilin poistoa voivat pyytää lähiomaiset. Twitter-tilin poistoa pyydetään englanninkielisellä lomakkeella.Avautuu uuteen ikkunaan. Lomakkeen lähettämisen jälkeen Twitter ottaa sinuun sähköpostitse yhteyttä ja pyytää lisätietoja. Tällaisia ovat muun muassa kopio henkilöllisyystodistuksestasi ja todistus tilin omistajan kuolemasta, eli Suomessa ote väestötietojärjestelmästä.
Twitterin ohjeartikkeli vainajan tilin poistamisesta (englanniksi)Avautuu uuteen ikkunaan.
LinkedIn-palvelussa läheinen voi pyytää vainajan profiilin poistamista tai siirtämistä muistotilaan.
LinkedIn-profiilin sulkemista tai muistotilaan siirtämistä pyydetään englanninkielisellä lomakkeella.Avautuu uuteen ikkunaan. LinkedIn pyytää täyttämään tiedot kuolleesta henkilöstä sekä lisäämään liitteeksi asiakirjan, joka todistaa oikeutesi toimia hänen puolestaan. Asiakirjaksi käy ote väestötietojärjestelmästä.
LinkedInissä on myös lomake, jolla kuolemasta voi ilmoittaa ilman asiakirjojen lähettämistä (englanniksi).Avautuu uuteen ikkunaan. Lomakkeen voivat täyttää myös muut kuin lähiomaiset. LinkedIn ei poista tiliä yksin tämän lomakkeen tietojen perusteella, mutta se voi piilottaa tilin näkyvistä.
LinkedInin tukiartikkeli vainajan tilin sulkemisesta (englanniksi)Avautuu uuteen ikkunaan.
Kaikkien sosiaalisen median palvelujen ohjeita ei ole käännetty suomeksi. Vainajan tilin sulkemiseen voi etsiä englanninkielisiä ohjeita kirjoittamalla selaimen hakukenttään palvelun nimen ja hakusanat ”deceased person”.
Jotkut sosiaalisen median palvelut eivät ole julkaisseet ohjeita kuolleen henkilön käyttäjätilin sulkemisesta. Esimerkiksi Snapchat ja TikTok ovat etenkin nuorten suosimia palveluita, joilla ei ainakaan vielä ole ohjeita tilanteeseen. Käytännössä näiden palvelujen käyttäjätilien sulkemiseen tarvitaan käyttäjätunnus ja salasana.
Tavallisesti ihmiset eivät kerro omia salasanojaan muille, koska ne on tarkoitettu henkilökohtaisiksi. Jos sinulla kuitenkin on tiedossa vainajan käyttäjätunnus ja salasana, voit poistaa tilin niiden avulla. Seuraa tällöin palvelun käyttäjille tarkoitettuja ohjeita:
- Ohje Facebook-tilin poistamiseenAvautuu uuteen ikkunaan.
- Ohje Twitter-tilin poistamiseen (englanniksi)Avautuu uuteen ikkunaan.
- Ohje Instagram-tilin poistamiseenAvautuu uuteen ikkunaan.
- Ohje Snapchat-tilin poistamiseenAvautuu uuteen ikkunaan.
- Ohje TikTok-tilin poistamiseen (englanniksi)Avautuu uuteen ikkunaan..
Kaikissa palveluissa tilin poistaminen ei välttämättä toimi mobiilissa, vaan se on tehtävä tietokoneella.
Toisen tunnuksilla kirjautuminen on yleensä vastoin palvelujen käyttöehtoja, joten palvelut eivät paljasta salasanoja edes vainajan lähimmille omaisille.