Osuuskunnan sääntöjen tehtävä on kertoa osuuskuntalain ohella osuuskunnan jäsenille ja velkojille, miten osuuskunnan hallinto sekä jäsenten oikeudet ja velvollisuudet on määrätty. Huomaa, että sääntömääräykset ovat velvoittavia.
Säännöt voivat olla hyvinkin suppeat. Vähimmillään ne voivat sisältää osuuskunnasta vain seuraavat tiedot:
- nimi
- kotipaikkana oleva Suomen kunta
- toimiala.
Vähimmäissäännöt sopivat kuitenkin yleensä vain hyvin pienille osuuskunnille. Käytännössä säännöistä kannattaa yleensä laatia laajemmat. Jos halutaan poiketa osuuskuntalain säännöksistä, poikkeukset täytyy kirjata sääntöihin. Sääntöihin voidaan ottaa myös osuuskuntalain säännöksiä selkeyttämään osuuskunnan toimintaa. Voit kirjata sääntöihin määräyksiä esimerkiksi osuuskunnan
- edustamisoikeuksista
- kokouksista
- hallituksen jäsenten määrästä, valinnasta ja tehtävistä
- toimitusjohtajasta
- hallintoneuvostosta
- osuuksista ja osuusmaksuista
- ylijäämän jakamisesta
- sääntöjen muuttamisesta
- mahdollisista rinnakkaistoiminimistä.
Kaikki osuuskunnan toimintaan liittyvät asiat, joista ette ole sopineet säännöissä, ratkaistaan osuuskuntalain mukaisesti.
Laadi osuuskunnan säännöt kirjallisena ja liitä ne osuuskunnan perustamisilmoitukseen. Löydät sääntöjen pohjan Patentti- ja rekisterihallituksen kokoamasta perustamispaketista.
Säännöt kannattaa laatia perustamisvaiheessa huolellisesti, sillä niiden muuttaminen myöhemmin edellyttää aina vähintään kahden kolmasosan määräenemmistön hyväksymistä. Osuustoimintakeskus Pellervon sivuilla on mallisäännöt, joita voi käyttää hyväksi sääntöjen laadinnassa.