suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Yt-neuvottelut

Jos yrityksessäsi työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää, se kuuluu yhteistoimintalain piiriin. Lain mukaan sinun on neuvoteltava työntekijöihisi vaikuttavista muutoksista etukäteen heidän kanssaan. Lailla pyritään yhteisymmärryksessä kehittämään yrityksen toimintaa ja työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa työhönsä, työoloihinsa ja asemaansa.

Yt-neuvottelujen osapuolet

Yhteistoiminta- eli yt-neuvottelujen osapuolia ovat työnantaja ja henkilöstö. Molemmat osapuolet voivat käyttää neuvotteluissa edustajaa. Työnantajan edustajina voivat toimia esimerkiksi yrityksen henkilöstöhallinnon edustajat tai esimies. Henkilöstöä edustaa yleensä luottamusmies, luottamusvaltuutettu tai yt-edustaja. Suurissa yrityksissä yhteistoiminta-asiat käsitellään usein yt-neuvottelukunnassa.

Yt-neuvottelut järjestäminen

Järjestä yt-neuvottelut, jos yrityksesi suunnittelemat muutokset vaikuttavat olennaisesti työntekijöidesi asemaan. Muutokset voivat koskea esimerkiksi

  • työtehtäviä
  • työmenetelmiä
  • töiden järjestelyjä
  • työtilojen järjestelyjä
  • siirtoja tehtävistä toisiin
  • säännöllisen työajan järjestelyjä
  • lepo- ja ruokailutaukojen ajankohtia.

Järjestä yt-neuvottelut niin aikaisessa vaiheessa, että työntekijöilläsi on oikeasti mahdollisuus neuvotella asiasta ja vaikuttaa lopputulokseen. Lopulliset päätökset toimenpiteistä tekee kuitenkin yrityksesi. Tiedota päätöksistä työntekijöillesi neuvottelujen päätyttyä.

Jos yt-neuvottelut saattavat johtaa lomautuksiin tai henkilöstön vähennyksiin, ilmoita yt-neuvotteluiden käynnistymisestä TE-toimistoon viimeistään neuvottelujen alkaessa. Voit toimittaa ilmoituksen oman alueesi TE-toimiston muutosturva-asiantuntijalle.

Jos joudut irtisanomaan työntekijöitä tuotannollisista tai taloudellisista syistä, TE-toimisto auttaa sinua edistämään irtisanottavien työllistymistä muutosturvan edellyttämällä tavalla.

TE-toimisto tarjoaa myös neuvontaa henkilöstöön liittyvissä muutostilanteissa, jotka usein liittyvät henkilöstön vähentämiseen.


Tekstistä vastaa: Suomi.fi-verkkotoimitus
Päivitetty: 27.12.2021