suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Töihin Suomeen

Jos muutat pois Suomesta, hoida nämä

Tee muuttoilmoitus, kun muutat pois Suomesta

Jos muutat pois Suomesta, tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle ja Postille. Voit tehdä muuttoilmoituksen aikaisintaan kuukausi ennen muuttopäivää. Tee osoitteenmuutos viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Jos et pysty käyttämään verkkopalvelua, voit tehdä ilmoituksen lomakkeella. Voit hakea paperisen muuttoilmoituslomakkeen Postin sekä Digi- ja väestötietoviraston toimipaikoista.

Päivitetty: 1.9.2022

Muuton vaikutus verotukseen

Verotukseen vaikuttaa muun muassa se, muutatko Suomesta pysyvästi vai tilapäisesti. 

Yleinen verovelvollisuutesi Suomeen päättyy heti, kun muutat pysyvästi pois Suomesta. Jos taas oleskelet ulkomailla vain tilapäisesti, se ei vaikuta verotukseesi Suomessa. 

Lue lisää verotuksesta, kun muutat Suomesta ulkomailleAvautuu uuteen ikkunaan..

Päivitetty: 1.8.2022

Yritystoiminnan lopettaminen Suomessa

Jos yrityksesi toiminta päättyy Suomessa, ilmoita yrityksesi lopettamisesta sekä anna tarvittavat veroilmoitukset. Huolehdi, että rekisteröinnit on päätetty ja tarvittavat veroilmoitukset on annettu.   Lue ohjeet Yritystoiminnan lopettaminen Suomessa –sivulta (vero.fi)Avautuu uuteen ikkunaan..

Jos muutat yrityksen omaisuutta, muista tehdä vienti-ilmoitus Suomen Tullille myös näistä. Näissä tapauksissa ota yhteyttä tarvittaessa etukäteen Tullin asiakaspalveluun. 

Lue viennistä Tullin nettisivuiltaAvautuu uuteen ikkunaan..

Päivitetty: 23.6.2022

Tullaa tarvittaessa tavarat

Selvitä aina, mitä rajoituksia ja ilmoitusmenettelyjä kohdemaassa on. Saat näistä tietoa kohdemaan viranomaisilta tai suurlähetystöstä.

Päivitetty: 1.8.2022

Ilmoita muutostasi Kelaan

Jos sinä tai perheenjäsenesi saa Kelasta etuuksia, ilmoita muutostasi Kelaan. Ilmoita Kelaan myös silloin, jos sinulla on Suomesta Kela-kortti tai Eurooppalainen sairaanhoitokortti. 

Tee ilmoitus heti, kun ulkomaille lähteminen varmistuu.

Päivitetty: 27.6.2022

Jos olet työtön, hoida seuraavat asiat ennen muuttoasi

Jos olet työtön työnhakija, ilmoita muutostasi TE-toimistolle. Jos olet työllisyyden kuntakokeilun asiakas, ilmoita ulkomaille muutosta kotikuntaasi. Voit tehdä ilmoituksen Oma asioinnissa.

Päivitetty: 23.6.2022

Hae eläkettä Suomesta, kun jäät eläkkeelle

Saat eläkettä Suomesta, kun jäät eläkkeelle. Eläkevakuutusmaksuja ei palauteta, kun muutat pois Suomesta, vaan saat ne aikanaan takaisin eläkkeen muodossa. Muista hakea eläkettä.

Voit tarkistaa Suomessa kertyneen eläkkeesi omasta työeläkelaitoksestasi tai Eläketurvakeskuksesta. Jos sinulla on suomalaisen pankin verkkotunnukset, voit tarkistaa tietosi Tarkista työeläkeotteesi -palvelullaAvautuu uuteen ikkunaan..

Lue lisää Eläketurvakeskuksen sivulta Ulkomaalaisena SuomessaAvautuu uuteen ikkunaan..

Päivitetty: 22.8.2022