suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Eläketurvakeskus

Miten haen eläkettä

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Kun olet jäämässä eläkkeelle, täytä eläkehakemus. Jokaista eläkelajia varten on oma hakemuksensa. Eläkehakemus on hyvä tehdä perustapauksessa noin kuukausi ennen eläkkeelle jäämistä ja 6–9 kuukautta ennen, jos olet asunut tai tehnyt töitä ulkomailla.

Voit hakea eläkettä samalla hakemuksella sekä työeläkejärjestelmästä että Kelasta silloin, kun haet vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai perh ...

Toimi näin

Eläkettä voi hakea sähköisesti. Suurin osa työeläkelaitoksista tarjoaa eläkkeen hakemisen verkossa.

Jos oma työeläkelaitoksesi ei tarjoa sähköistä hakemispalvelua, voit käyttää paperilomaketta tai verkossa täytettävää ja tulostettavaa lomaketta. Löydät lomakkeet Työeläke.fi:n alatunnisteesta ja valikosta. Jos työskentelet yksityisellä sektorilla tai olet yrittäjä, voit jättää eläkehakemuksesi mihin tahansa työeläkelaitokseen, Eläketurvakeskukseen, Melan asiamiehelle tai Kelan palvelupisteeseen. Jos olet kunnan, valtion, Kelan tai kirkon palveluksessa, hae työeläkettä Kevasta.

Työkyvyttömyyseläkehakemuksen liitteeksi tarvitset lääkärin B-lausunnon terveydentilastasi. Jos et saa tai hae sairausvakuutuksen päivärahaa lainkaan, voit hakea suoraan kuntoutustukea tai eläkettä.

Palvelun toteuttaa

Eläketurvakeskus

Palvelusta vastaa

Eläketurvakeskus
Tekstistä vastaa: Eläketurvakeskus
Päivitetty: 22.8.2023