suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Tuki hoidon jälkeen

Mitä tapahtuu hoidon jälkeen?

Toipuminen jatkuu arjessa. Tarjolla on tukea myös avohoidon tai laitoshoidon jälkeen, kun otat elämässäsi uusia askeleita. Voit saada tukea järjestöiltä ja erilaisia palveluita hyvinvointialueeltasi. Pyydä apua myös läheisiltäsi, ja hanki uusia harrastuksia tai muuta sisältöä arkeesi.

Päivitetty: 25.1.2023

Jälkihoito ja jatkokuntoutus päihdehoidon jälkeen

Kuntoutuksen tai hoidon jälkeen saat apua hyvinvointialueesi aikuissosiaalityön ja päihdehuollon palveluista.

Myös monet päihdehoitolaitokset järjestävät jatkokuntoutusta, jossa tuetaan kuntoutujaa laitosjakson jälkeen.

Kuntoutus- tai hoitopaikassa kuntoutujan kanssa keskustellaan siitä, mistä palveluista olisi eniten apua hoidon jälkeen.

Päivitetty: 25.1.2023

Palveluja rahapeliongelmasta toipuvalle

Rahapeliongelmasta toipumiseen saat tukea ja ohjausta hyvinvointialueesi mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluista. Esimerkiksi päivätoiminta, vertaistuki tai erilaiset matalan kynnyksen palvelupaikat voivat auttaa löytämään arkeen uutta seuraa ja tekemistä pelaamisen tilalle.

Jos saat rahapeliongelmaasi kuntoutusta tai muuta hoitoa, sen yhteydessä voidaan pohtia, millaisesta tuesta olisi sinulle eniten hyötyä jatkossa.

Päivitetty: 25.1.2023

Terapia

Kuntoutuessaan ihminen saattaa haluta pohtia, miksi hän on päätynyt käyttämään päihteitä tai pelaamaan. Terapiassa omia tuntemuksiaan voi purkaa sanoiksi. Moni kuntoutuja on käsitellyt terapiassa esimerkiksi lapsuutensa traumoja tai menneisyyden kokemuksiaan. 

Jos haluat terapiaan, hakeudu ensin työterveyshuoltoon tai oman sosiaali- ja terveyskeskuksesi depressiohoitajalle tai psykiatriselle sairaanhoitajalle. Heidän kauttaan voit saada esimerkiksi lyhytterapiaa, joka kestää tavallisesti 10–20 hoitokertaa. 

Voit myös hakeutua nettiterapiaan, johon pääsee lääkärin lähetteellä.

Nettiterapia - Mielenterveystalo.fiAvautuu uuteen ikkunaan.

Päivitetty: 25.1.2023

Vertaistukea päihteiden käytön jälkeiseen elämään

Vertaisryhmässä voi käydä myös kuntoutumisen jälkeen. Moni on kokenut sen hyödylliseksi: vertaistuesta saa apua esimerkiksi päihteiden käytön aikaisten tapahtumien tai ihmissuhdeongelmien käsittelyyn. Vertaisryhmissä voi jakaa ajatuksia myös siitä, mitä tehdä, jos kokee houkutusta palata entisiin tapoihin.

Ryhmät voivat auttaa myös löytämään elämään sisältöä muualta kuin päihteistä. Ne auttavat solmimaan ihmissuhteita, suunnittelemaan taloutta ja pitämään huolta omasta terveydestä.

Ryhmiä verkossa:

Voit viettää aikaasi päihteettömässä ympäristössä. Tällaisia päihteettömiä paikkoja ovat esimerkiksi:

Ikääntyneille on olemassa Sininauhaliiton Pilke-ryhmätoimintaaAvautuu uuteen ikkunaan. päihteettömän elämän tueksi.

Päivitetty: 3.1.2024

Yhteisöstä tukea rahapeliongelmasta toipuvalle

Vertaistukiryhmässä voi käydä myös sen jälkeen, kun oma peliongelma on alkanut helpottaa. Moni on saanut ryhmästä apua ja tukea esimerkiksi siihen, miten jatkaa arkea ilman pelejä.

Keskusteluryhmä Valtti - PäihdelinkkiAvautuu uuteen ikkunaan.

Jos asut pääkaupunkiseudulla, saat tukea pelaamattomuuden ylläpitämiseen Tiltistä.Avautuu uuteen ikkunaan.

Yhteisöt voivat auttaa myös löytämään elämään sisältöä muualta kuin peleistä. Ne auttavat solmimaan ihmissuhteita, suunnittelemaan taloutta ja pitämään huolta omasta terveydestä.

Päivitetty: 15.12.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista