suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Ongelmana alkoholi, huumeet tai rahapelaaminen

Muistilista

Toimi näin, jos epäilet, että sinulla on ongelma alkoholin, huumeiden, lääkkeiden tai rahapelaamisen kanssa.


Tunnista ongelmallinen alkoholinkäyttö

Alkoholinkäytöstä on syytä huolestua viimeistään silloin, kun muut alkavat huomauttaa asiasta, tulee terveydellisiä ongelmia tai huomaat muutoksia läheistesi käyttäytymisessä. Hae tietoa ja apua heti, kun tuntuu, ettei alkoholinkäyttö pysy hallinnassa.

Tunnista huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttö

Huumeiden ja lääkkeiden käyttöä ja syitä käyttöön on aina syytä tarkkailla. Hae tietoa ja apua heti, kun huomaat käyttäväsi vääristä syistä tai sinulle tulee terveydellisiä ongelmia.  

Tunnista rahapeliongelma

Rahapelaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota heti, kun se vie mielestäsi liikaa aikaa ja rahaa tai se vaikuttaa haitallisesti ihmissuhteisiisi. Hae tietoa ja apua heti, kun tuntuu, ettei pelaaminen pysy hallinnassa.  

Ymmärrä oma tilanteesi

Voit käyttää oman tilanteesi arviointiin erilaisia testejä ja mittareita. Neuvontaa ja henkilökohtaista apua saat neuvontanumeroista ja chateista, halutessasi myös nimettömänä. Voit myös varata keskusteluajan sosiaali- ja terveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. 

Jos tarvitset kiireellistä apua, soita MIELI ry:n valtakunnalliseen kriisipuhelimeenAvautuu uuteen ikkunaan. tai ota yhteyttä lähimpään päivystävään terveyskeskukseen tai sairaalaan. 

Aloita omatoimisesti

Kun lähdet hakemaan muutosta elämääsi, on tärkeää, että löydät itse syyn muuttaa käytöstäsi. Verkosta löydät avuksesi erilaisia työkaluja ja materiaaleja. 

Harkitse myös vertaistukiryhmään osallistumista. Vertaistukea ja keskusteluapua on mahdollista saada kasvokkain tai verkossa sekä myös nimettömänä. 

Hae apua talousongelmiin

Jos rahat eivät riitä laskujen maksuun tai olet velkaantunut, tutustu velkojen selvittelyn vinkkeihin Peluurin sivuillaAvautuu uuteen ikkunaan..

Hae apua asiantuntijalta

Muista, että yksin ei tarvitse pärjätä, vaan sinulla on oikeus hoitoon. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon heti, jos et onnistu omin keinoin. Ammattilaiset selvittävät kanssasi, minkä tyyppinen hoito sinulle soveltuu.  

Voit myös hakeutua haluamaasi hoitoon ilman lähetettä terveydenhuollosta, mutta silloin maksat hoidon itse. 

Hae tukea myös hoidon jälkeen

Hoidon tai kuntoutuksen jälkeen on tärkeää saada arki sujumaan ja käsitellä omia tuntemuksia. Jos hoidossa tai kuntoutuksessa ei ole sovittu jälkihoidosta, apuna voivat olla esimerkiksi päivätoiminta, vertaistukiryhmät tai terapia.

Ota huomioon kaikki elämän osa-alueet

  • Kiinnitä erityistä huomiota mielesi hyvinvointiin ja pidä huolta fyysisestä terveydestäsi. 
  • Sinun ongelmasi vaikuttavat läheistesi elämään. Myös läheisillesi on tarjolla tukea asioiden käsittelyyn. 
  • Epävarmaa taloustilannetta voit lähteä purkamaan eri tavoin. Raha-asioiden suunnitteluun on verkossa erilaisia työkaluja. Kelan toimeentulotuki ja asumistuki auttavat, jos rahat eivät riitä arjen menoihin.  
  • Jos sinulla ei ole asuntoa, tiedustele tukiasuntoa tai muuta asumispalvelua kunnan sosiaalipalveluista.  
  • Työkyvyn ylläpitoon tai työelämään paluun tueksi on tarjolla erilaisia keinoja sekä työterveyshuollon että julkisen terveydenhuollon kautta. Työllistyminen-sivulta löydät tietoa TE-toimiston palveluista.