suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mistä apua?

Alkoholi, huumeet ja rahapelaaminen

Hoitoa kotona asuen

Mitä avohoito on?

Avohoito tarkoittaa ohjattua hoitoa, jossa ihminen asuu kotona ja käy sovituissa tapaamisissa. Avohoidon asiakkaat voivat käydä töissä ja hoitaa arjen asioita normaaliin tapaan. Itse asiassa kaikki lääkärikäynnit yleisestikin ovat avohoitoa.

Avohoidossa on monenlaisia kuntoutustapoja ja menetelmiä, joilla ongelmaa hoidetaan. Hoidon aluksi esimerkiksi sosiaaliterapeutin, sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolla selvitetään yhdessä, mikä hoitotapa olisi sopivin. Päihteiden ongelmakäytön avohoito aloitetaan tarvittaessa katkaisuhoidolla.

Päivitetty: 25.1.2023

Juomisen katkaisu ja vieroitus avohoitona

Jos tilanteesi on sellainen, että tarvitset apua juomisen pysäyttämiseen, sinun tulee aluksi saada katkaisuhoitoa eli alkoholivieroitushoitoa. 

Katkaisuhoito eli "katko" on lyhytaikaista hoitoa, jolla juominen pyritään saamaan poikki turvallisesti ja mahdollisimman lievillä sivuoireilla.

Katkaisuhoito keskittyy fyysisiin vieroitusoireisiin. Siihen kuuluu yleensä lääkehoitoa, joka helpottaa oloa ja estää vaaralliset vieroitusoireet.

Katkaisuhoito kestää avohoidossa tyypillisesti 3‒5 päivää.

Katkaisuhoito ei yksin riitä kuntoutumiseen, vaan sen tarkoitus on katkaista alkoholinkäyttö ja lievittää vieroitusoireita. Tärkeää on, että käyttäjä ohjataan katkaisusta jatkohoitoon.

Katkaisuhoito voidaan tilanteen vaatiessa toteuttaa myös laitoksessa.

Päivitetty: 25.1.2023

Huumeiden käytön vieroitus avohoitona

Huumeiden käytöstä voidaan vieroittaa avohoidossa silloin, kun käyttö on satunnaista ja fyysisiä vieroitusoireita ei tarvitse lääkitä merkittävästi. 

Lääkkeellinen vieroitus kestää avohoitona yleensä muutamia päiviä. Näin lyhyt aika ei riitä vielä kuntoutumiseen, ja vieroituksesta ohjataankin usein kuntoutukseen ja psykososiaaliseen hoitoon.

Säännöllisessä huumeiden käytössä vieroitusoireet voivat olla jopa hengenvaarallisia ja niitä pitää lievittää lääkkeillä. Siksi huumeiden tai lääkkeiden väärinkäytön lopettamiseen tarvitaan useimmiten hoitoa laitoksessa.

Päivitetty: 25.1.2023

Tukea pelaamisen hallintaan avopalveluista

Hyvinvointialueilla rahapeliongelmia hoidetaan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluissa. Voit ottaa ongelman puheeksi myös muissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa, esimerkiksi terveydenhuollossa tai työterveydessä. Niistä sinut ohjataan tarvittaessa eteenpäin muihin palveluihin.

Jos raha-asiat huolettavat, saat apua talous- ja velkaneuvonnasta.

Järjestöt tarjoavat merkittävästi tukea rahapeliongelmiin. Palvelut vaihtelevat alueittain. 

Alueesi seurakunnan diakoniatyöntekijä voi myös antaa keskustelutukea ja auttaa akuutissa tilanteessa. Voit saada apua, vaikka et kuuluisi kirkkoon.

Hyvinvointialueiden, seurakuntien ja järjestöjen tarjoamat palvelut ovat maksuttomia, ja niihin ei yleensä tarvitse lähetettä.

Päivitetty: 25.1.2023

Miten avokatkaisuhoitoon pääsee?

Ota aluksi yhteyttä sosiaali- ja terveyskeskukseen tai erilliseen päihdepäivystykseen, jos sellainen hyvinvointialueellasi on. Niistä sinut ohjataan eteenpäin. Katkaisuhoito avohoidossa on maksutonta.

Päivitetty: 25.1.2023

Päihdekuntoutus avohoidossa

Päihdekuntoutus järjestetään yleensä avohoitona, jonka aikana kuntoutuja voi asua kotonaan.

Avohoidossa oleva päihdekuntoutuja tapaa säännöllisesti ammattilaisen kanssa. Kuntoutuksessa käytetään monenlaisia tapoja ja menetelmiä, kuten yksilö- tai ryhmäterapiaa. Hoito suunnitellaan kunkin tarpeisiin yksilöllisesti.

Joillakin alueilla avokuntoutusta voi saada myös verkossa.

Ota yhteyttä

  • hyvinvointialueesi mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluihin
  • työterveyshuoltoon
  • tai opiskelijaterveydenhuoltoon.

Ammattilainen selvittää kanssasi millainen hoito auttaisi sinua parhaiten ja ohjaa sinut eteenpäin.

Avokuntoutus on maksutonta.

Päivitetty: 25.1.2023

Rahapeliongelman avohoito

Rahapeliongelman avohoito voi olla esimerkiksi terapiaa tai muunlaista kuntoutusta. Hoito on tarpeen, jos kyse on riippuvuudesta tai jos pelaamisesta on aiheutunut itsellesi tai läheisillesi vakavia haittoja. Et tarvitse peliriippuvuuden diagnoosia hakeutuaksesi terapiaan.

Ota yhteyttä 

  • hyvinvointialueesi mielenterveys- päihde- ja riippuvuuspalveluihin
  • työterveyshuoltoon
  • tai opiskeluterveydenhuoltoon.

Ammattilainen selvittää kanssasi millainen hoito auttaisi sinua parhaiten ja ohjaa sinut eteenpäin.

Myös verkossa järjestetään vuorovaikutteisia ryhmiä ja ohjelmia, jotka auttavat rahapelaamisen hallinnassa.

Lisäksi rahapeliongelmiin on tarjolla maksullista apua yksityisiltä palveluntarjoajilta. Ne järjestävät esimerkiksi avomuotoisia pelikuntoutuskursseja, joissa asutaan kurssipäivien välillä kotona.

Peluurin sivuille on koottu tietoa paikallisista palveluista peliongelmiin.Avautuu uuteen ikkunaan.

Jos et löydä tietoa hoitopaikasta, soita Peluurin auttavaan puhelimeenAvautuu uuteen ikkunaan., jossa sinua autetaan oman paikkakuntasi palveluiden löytämisessä.

Päivitetty: 25.1.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Muistilista