suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Onko omaishoito oikea ratkaisu?

Mitä omaishoidon tuki sisältää?

Omaishoidon tuki on kokonaisuus, johon kuuluvat 

  • omaishoitajalle maksettava hoitopalkkio  
  • hoidettavalle läheiselle annettavat tarpeelliset palvelut   
  • omaishoitoa tukevat palvelut ja omaishoitajan vapaiden järjestäminen. 

Omaishoidon tuen järjestämisestä vastaa hoidettavan hyvinvointialue. Helsingissä vastuu on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimella.

Omaishoidon tukea voidaan myöntää sekä pitkä- että lyhytaikaiseen tarpeeseen. Tarve lyhytaikaiselle omaishoidon tuelle voi syntyä esimerkiksi hoidettavan saattohoitovaiheessa. Lyhytaikaisen omaishoidon tuen myöntämisessä on hyvinvointialuekohtaisia eroja.

Omaishoidon tuen toimintaohjeet ja kriteerit hyvinvointialueittainAvautuu uuteen ikkunaan.

Näin haet omaishoidon tukea

Päivitetty: 3.4.2024

Mistä tiedän, mitä palveluita me saisimme?

Sen jälkeen, kun olet tehnyt omaishoitohakemuksen, hyvinvointialueen omaishoidon tuesta vastaava henkilö tulee kotikäynnille. Käynnin yhteydessä arvioidaan, kuinka sitovaa ja vaativaa hoitoa läheisesi tarvitsee. Tämän jälkeen suunnitellaan muita omaishoitoa tukevia palveluja, joita läheisesi ja sinä omaishoitajana tarvitsette. Samalla laaditaan myös hoito- ja asiakassuunnitelma. 

Omaishoitajaliiton palveluoppaassaAvautuu uuteen ikkunaan. kerrotaan myös omaishoitoa tukevista palveluista.

Päivitetty: 8.2.2024

Onko muita vaihtoehtoja omaishoidolle?

Jos omaishoito ei ole sinulle ja läheisellesi sopiva ratkaisu, voit pohtia myös muita vaihtoehtoja, joilla saisit apua läheisesi hoitoon.  

Hoitovaihtoehtoja arjen tueksi voivat olla esimerkiksi

  • tukipalvelut ja kotihoito
  • säännölliset intervallijaksot eli lyhytaikaishoitojaksot   
  • perhehoito   
  • päivä- ja työtoiminta   
  • henkilökohtainen avustaja  
  • yhteisöllinen asuminen 

Jos läheisesi voi ja haluaa keskustella omasta hoidostaan, keskustelkaa yhdessä, miten hän toivoisi itseään hoidettavan. Keskustelkaa hyvinvointialueenne sosiaalityöntekijän kanssa tarpeistanne ja siitä, mikä hoitomuoto olisi mahdollinen ja teille sopivin. Jos läheisesi on ikääntynyt, voit pyytää palvelutarpeen arviointia.

Päivitetty: 29.12.2022

Omaishoidon palkkion vaikutus muihin etuuksiin

Omaishoidon hoitopalkkio voi vaikuttaa joihinkin etuuksiin, joita sinulle on myönnetty. Jos saat muita etuuksia siinä vaiheessa, kun sinulle maksetaan omaishoidon palkkiota, selvitä Kelasta, vaikuttaako lisätulo saamiisi tukiin.    

Omaishoidon palkkio vaikuttaa esimerkiksi

  • kuntoutusrahaan   
  • perustoimeentulotukeen    
  • opintotukeen     
  • vanhempainrahaan   
  • sairauspäivärahaan   
  • työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Omaishoidon palkkio ei vaikuta esimerkiksi

  • asumistukeen   
  • hoito- ja vammaistukeen   
  • vanhuuseläkkeeseen.
Päivitetty: 28.10.2022

Omaishoito opiskelijana

Jos olet opiskelija, voit toimia myös omaishoitajana ja saada omaishoidon tukea. Et välttämättä saa omaishoidon tuen lisäksi opintorahaa. Selvitä asiaa Kelasta.  

Jos päätät hakea omaishoidon tukea, sovitte hyvinvointialueen edustajan kanssa, miten läheisesi hoito järjestyy opintojesi aikana.

Selvitä myös opiskelupaikastasi, minkälaisia joustoja sinun on omaishoitajana mahdollista saada. 

Jos hyvinvointialue myöntää teille omaishoidon tuen, ilmoita asia heti Kelaan. 

Päivitetty: 29.12.2022

Omaishoito eläkeläisenä

Jos olet eläkeläinen, voit toimia omaishoitajana ja saada omaishoidon tukea. Omaishoidon tuki ja palkkio eivät vaikuta vanhuuseläkkeeseen, mutta ne voivat vaikuttaa työkyvyttömyyseläkkeeseen. 

Päivitetty: 3.1.2024

Omaishoidon vaikutus työttömyysetuuteen

Voit solmia omaishoitosopimuksen, vaikka oletkin työnhakijana TE-toimistossa. Sinun pitää ilmoittaa omaishoitajuudestasi TE-toimistoon heti, kun aloitat omaishoitajana toimimisen.    

Omaishoidon työllistävyys vaikuttaa siihen, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen. TE-toimisto arvioi, pystytkö omaishoitajana ottamaan vastaan kokopäivätyön. Jos olet omaishoitajana sidottu kokopäiväiseen tai ympärivuorokautiseen hoitoon, ei kokoaikatyön vastaanottaminen yleensä ole mahdollista. Tällöin et myöskään ole oikeutettu työttömyysetuuteen.

Jos solmit omaishoidon sopimuksen työttömänä työnhakijana, sinulla voi olla oikeus työttömyysetuuteen neljän kuukauden ajan. TE-toimisto selvittää neljän kuukauden jälkeen, oletko edelleen oikeutettu työttömyysetuuteen. Saat lisätietoa tilanteestasi TE-toimistosta.   

Kun TE-toimisto selvittää, oletko oikeutettu työttömyysetuuteen, se kysyy sinulta tarvittaessa lisäselvitystä tilanteestasi. 

TE-toimisto voi pyytää sinulta esimerkiksi   

  • omaishoitosopimuksen hoito- ja asiakassuunnitelman, johon kannattaa kirjata selvästi myös sijaishoitojärjestelyt.
  • omaa selvitystäsi siitä, miten ja missä aikataulussa läheisesi hoito järjestyy, jos saat työtä. Jos lähipiirisi voi tarjota hoitoapua, lisää lähipiirisi avusta maininta selvitykseen. Voit pyytää lisäksi hyvinvointialueen omatyöntekijältäsi lausunnon siitä, miten hyvinvointialue sitoutuu järjestämään läheisesi hoidon. 

Tiedustele ehdoista Työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalvelusta tai tutustu TE-palveluiden Yrittäjän ja omassa työssä työllistyvän työttömyysturvaAvautuu uuteen ikkunaan. -sivuun.

Päivitetty: 29.12.2022

Voinko käydä kokopäivätöissä?

Jos käyt ansiotyössä tai toimit yrittäjänä, voit toimia myös omaishoitajana ja saada omaishoidon palveluita. Omaishoidon palkkion myöntäminen arvioidaan kokonaistilanteen perusteella.    

Jos itse työskentelet kokopäiväisesti, voit hakea läheisellesi erilaisia palveluja, jotka helpottavat hänen arkeaan oman työpäiväsi aikana. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi kotihoito, päivätoiminta, ateriapalvelu ja kuljetuspalvelu. Joissakin tilanteissa läheisesi voi saada myös henkilökohtaisen avustajan. Keskustele palveluiden tarpeesta hyvinvointialueesi sosiaalityöntekijän kanssa. 

Omaishoitosopimukseen kirjoitetaan, että voit käydä kokopäivätyössä kodin ulkopuolella. Lisäksi hoito- ja asiakassuunnitelmassa eritellään, miten läheisesi hoito on järjestetty omaishoitajan työpäivän aikana.    

Työn ja perheen yhteensovittamisesta löydät lisää tietoa Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -sivultaAvautuu uuteen ikkunaan.. Samoja sääntöjä voidaan soveltaa myös omaishoidossa.  

Päivitetty: 29.12.2022

Voinko saada töistä vapaata ja joustoa?

Voit neuvotella työnantajasi kanssa erilaisista vapaista ja joustoista, mikäli läheisesi tilanne sellaista vaatii. 

Lisäksi sinulla on oikeus palkattomaan omaishoitovapaaseen enintään viisi päivää kalenterivuodessa henkilökohtaisen avun tai tuen tarjoamiseksi omaiselle tai kanssasi samassa taloudessa asuvalle läheiselle. Edellytyksenä on, että välitön läsnäolosi on läheisesi avustamiseksi tarpeen, koska hänen toimintakykynsä on huomattavasti alentunut vakavan sairauden, vamman tai saattohoitoon osallistumisen vuoksi. 

Sinun on ilmoitettava työnantajallesi omaishoitovapaasta ja sen arvioidusta kestosta niin pian kuin mahdollista ja pyydettäessä esitettävä luotettava selvitys poissaolon perusteesta. Saat tarvittaessa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollosta lausunnon siitä, miksi tarvitset vapaata. Jos läheisesi asuu Helsingissä, lausunnon antaa Helsingin kaupungin sosiaalihuolto. 

Joihinkin järjestelyihin on lisäksi mahdollista saada Kelan tukea ansionmenetyksen korvaamiseksi. 

Päivitetty: 2.2.2023

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista