suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Näin huoltajat antavat omatoimisesti valtuuksia lapsen asioiden hoitamiseen

Alaikäisen lapsen huoltajat voivat antaa valtuuksia lapsen asioiden hoitamiseen omatoimisesti Suomi.fi-valtuuksissa, jos 

  • kaikilla huoltajilla on suomalainen henkilötunnus
  • kaikki Suomen väestötietojärjestelmään merkityt huoltajat voivat käyttää sähköisiä palveluja ja heillä on pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti.

Valtuuksien antaminen tapahtuu samalla tavalla kuin omien asioiden hoitamiseen, mutta valtuuden vahvistavat kaikki väestörekisteriin merkityt huoltajat.

Valtuuden antamisen voi käynnistää kuka tahansa huoltajista. Jos huoltajia on vain yksi, tämä voi antaa valtuuden yksinään. 

Toimi näin

  1. Tunnistaudu Suomi.fi-valtuuksiin.
  2. Valitse asiointirooliksi Toisen henkilön valtuudet ja alaikäinen huollettava, jonka asioiden hoitamiseen valtuus annetaan.
  3. Valitse Anna valtuuksia.
  4. Merkitse valtuutetuksi henkilö tai henkilöt, jolle valtuus annetaan.
  5. Määrittele valtuusasiat ja valtuuden voimassaoloaika.
  6. Vahvista valtuus omalta osaltasi.

Valtuudet ovat voimassa vasta, kun kaikki huoltajat ovat vahvistaneet sen omalta osaltaan. 

Kun tunnistaudut Suomi.fi-valtuuksiin ja valitset asiointirooliksi Toisen henkilön valtuudet, näet Omat vahvistettavat -sivulla valtuudet, jotka odottavat vahvistusta sinulta. Muiden vahvistettavat -sivulla näet valtuudet, jotka olet jo itse vahvistanut, mutta jotka odottavat vielä vahvistusta muilta huoltajilta. Kun klikkaat osapuolen nimeä, näet kyseisen osapuolen keskeneräiset valtuudet ja voit seurata yksittäisten valtuuksien vahvistamista avaamalla haluamasi valtuusasian.

Valtuuksien antamisen käynnistäjän kannattaa kertoa muille huoltajille vahvistettavasta valtuudesta, koska he saavat siitä ilmoituksen vain, jos he ovat ottaneet Suomi.fi-viestit käyttöön. 

Vahvistamattomat valtuudet näkyvät Suomi.fi-valtuuksissa kuusi kuukautta, jonka jälkeen ne poistetaan. 


Päivitetty: 8.12.2022