Opiskelu tai harjoittelu ulkomailla toisen asteen opiskelijana
Toisen asteen opiskelijana sinun on mahdollista lähteä opiskelijavaihtoon ulkomaille. Voit lähteä vaihtoon lukiosta tai ammatillisesta oppilaitoksesta. Voit suorittaa ulkomailla myös kesäopintoja, työharjoittelun tai jopa koko toisen asteen tutkinnon. Ulkomailla suorittamiesi opintojen hyväksilukeminen Suomen opintoihisi on tapauskohtaista.
Ammatillista tutkintoa suorittavana tai lukiolaisena sinun on mahdollista lähteä vaihto-oppilaaksi. Mieti etukäteen, mitkä maat kiehtoisivat sinua eniten. Pohdi myös, haluatko lähteä pariksi viikoksi, pariksi kuukaudeksi vai koko lukukaudeksi. Selvitä sitten oppilaitoksestasi, olisiko vaihtoon pääseminen mahdollista ja millä ehdoilla.
Jos olet alle 18-vuotias, varmista myös, ettei alaikäisyytesi ole este vaihtoon lähtemiselle haluamaasi maahan tai haluamaksesi ajaksi. Usein alle 18-vuotiaiden vaihto-oppilasjaksot ovat lyhyempiä kuin täysi-ikäisten. Ne myös suuntautuvat lähinnä Euroopan unionin maihin ja Pohjois-Amerikkaan.
Jos oppilaitoksellasi ei ole omaa vaihto-ohjelmaa mutta saat siltä luvan lähteä vaihtoon, voit hyödyntää erilaisten oppilasvaihtoja järjestävien järjestöjen ja organisaatioiden tarjontaa.
Voit mahdollisesti suorittaa ulkomailla myös opintoihisi kuuluvan työharjoittelun tai osan siitä. Selvitä asia tapauskohtaisesti oppilaitoksestasi.
Selvitä oppilaitoksestasi ennakkoon, voitko suorittaa hyväksiluettavia kesäopintoja ulkomailla. Jotkut oppilaitokset saattavat hyväksyä esimerkiksi kesällä ulkomailla suorittamasi kielikurssin osaksi opintojasi. Voit myös saada eri maissa järjestettävien kesälukioiden opintoja hyväksytyiksi lukio-opintoihisi. Kesälukioita järjestetään esimerkiksi Espanjassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Skotlannissa.
Kielikurssien ja kesälukioiden lisäksi voit osallistua kesällä esimerkiksi oman alueesi nuorisopalvelujen järjestämään nuorisovaihtoon. Myös kansainvälistä vapaaehtoistyötä on tarjolla eri puolilla maailmaa. Lisäksi eri organisaatiot ja järjestöt järjestävät kesäisin kansainvälisiä projekteja ja tapahtumia.
Vaikka et saisikaan nuorisovaihdosta, vapaaehtoistyöstä tai muusta vastaavasta suoranaista hyötyä opintoihisi, kielitaitosi ja ymmärryksesi eri kulttuureita kohtaan kasvavat kokemuksen myötä. Myöskään opintosi eivät viivästy, sillä osallistumiseen ei kulu kouluaikaa.
Kun haluat vaihtoon, sinun kannattaa ensin selvittää, onko omalla lukiollasi valmiita kansainvälisiä verkostoja. Tällöin lukiosi henkilökunta hoitaa vaihtoon liittyvät hallinnolliset asiat ja auttaa sinua vaihtoon hakemisessa.
Voit lähteä vaihtoon myös jonkin opiskelijavaihtoja järjestävän järjestön tai yrityksen kautta. Niiden palvelut ovat usein maksullisia. Selvitä vaihtoehtoja usealta palveluntarjoajalta, sillä hinnoissa ja palvelujen sisällöissä voi olla suuriakin eroja.
Voit järjestää vaihto-oppilasjakson myös täysin omatoimisesti. Tällöin etsit isäntäperheen ja lukion omin neuvoin. Lisäksi vastaat itse kaikista vaihto-opiskelustasi aiheutuvista kustannuksista.
Jos vaihto-oppilasjakson aikana ilmenee hankaluuksia, niiden selvittelystä vastaa koulu tai palveluntarjoaja. Itse järjestämästäsi vaihto-oppilasjaksosta vastaat sinä ja vanhempasi. Tee kaikki sopimukset huolellisesti ja mieti mahdollisten ongelmien ratkaisua jo etukäteen.
Yleensä et voi korvata vaihto-oppilasopinnoillasi lukion pakollisia tai syventäviä kursseja. Saatat kuitenkin pystyä korvaamaan niillä esimerkiksi joitakin valinnais- tai soveltavia kursseja. Selvitä asia tapauskohtaisesti omasta lukiostasi.
Lukio-opintosi jatkuvat Suomeen palattuasi normaalisti siitä, mihin ne jäivät, kun lähdit vaihtoon. Jos siis olet vaihto-oppilaana yhden lukuvuoden, saat lukio-opintosi valmiiksi noin vuoden myöhemmin kuin muut lukion kanssasi samaan aikaan aloittaneet.
Joissakin tapauksissa saatat kuitenkin pystyä suorittamaan suomalaisia lukiokursseja etänä, vaikka oletkin ulkomailla. Sovi asiasta tapauskohtaisesti oman lukiosi kanssa.
Oman oppilaitoksen kautta vaihtoon lähteminen on yleensä vaivattomin vaihtoehto. Selvitä oppilaitoksestasi, mitä kansainvälisiä yhteistyösopimuksia sillä on. Tarkemmat ohjeet vaihtoon hakemisesta saat oppilaitoksestasi.
Voit hakea vaihtoon myös jonkin opiskelijavaihtoja järjestävän järjestön tai yrityksen kautta. Niiden palvelut ovat yleensä maksullisia.
Voit päästä vaihtoon myös silloin, kun opiskelet oppisopimuksella. Selvitä asia tapauskohtaisesti oppisopimustoimistostasi.
Huomaa, että ammatillisen oppilaitoksen opiskelijavaihto ajoittuu usein opintojen loppuvaiheeseen. Ulkomailla suorittamasi opinnot tai työharjoittelu luetaan yleensä osaksi suomalaista tutkintoasi.
Ammatillisen oppilaitoksen opiskelijana voit myös saada rahallista tukea opiskelijavaihdosta aiheutuviin kustannuksiin. Apurahan suuruuteen vaikuttavat muun muassa kohdemaa ja vaihdon kesto. Jos sinulla on vamma tai sairaus, voit saada tukea myös avustajasi kustannuksiin. Voit hakea apurahaa eri säätiöiltä ja järjestöiltä.
Jos haluat suorittaa toisen asteen opinnot kokonaan ulkomailla, sinun tulee yleensä etsiä sopiva oppilaitos täysin omatoimisesti. Etsiminen vaatii vaivannäköä, sillä tietoja ulkomaisista toisen asteen opinnoista ei ole koottu yhteen paikkaan.
Parhaiten tietoa oppilaitoksista löydät kohdemaan kaupunkien ja kuntien verkkosivuilta. Ne ovat yleensä maan omalla kielellä, joten tarvitset kielitaitoa. Varaudu myös olemaan yhteydessä eri oppilaitoksiin lisätietojen saamiseksi.
Vertaile oppilaitoksista löytämiesi tietojen lisäksi oppilaitosten aiempien ja nykyisten opiskelijoiden kokemuksia ja kertomuksia. Niiden perusteella saat opiskeluarjesta todenmukaisemman kuvan kuin pelkästään oppilaitosten virallisista tiedoista.
Ota huomioon, että oppilaitoksissa voi olla erilaisia hakukriteerejä, jotka sinun tulee täyttää. Huomaa myös, että hakuprosessit voivat alkaa jopa vuosi ennen opiskelujen alkua. Useimmiten noin puoli vuotta on kuitenkin tarpeeksi pitkä aika oppilaitokseen hakeutumiseen ja asioiden järjestämiseen.
Jos palaat Suomeen töihin, selvitä tutkintosi vastaavuus. Lisätietoja löydät Ammattipätevyydet ja tutkintojen vastaavuudet -sivulta.
Jos olet 18–35-vuotias ja hiljattain valmistunut, voit hakea ulkomaille työharjoitteluun Allianssin nuorisovaihdon Ready for Life -ohjelmanAvautuu uuteen ikkunaan. kautta. Harjoittelu kestää 1–4 kuukautta, ja sen tulee alkaa vuoden kuluessa valmistumisestasi. Harjoittelupaikkoja on Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Kreikassa, Portugalissa, Ranskassa ja Saksassa. Ohjelma tarjoaa sinulle harjoittelupaikan lisäksi muun muassa matka-apurahan ja ilmaisen majoituksen.
Voit lähteä työharjoitteluun myös jonkin ulkomaisia harjoitteluja järjestävän yrityksen kautta. Tällöin yritys hoitaa käytännön järjestelyt puolestasi maksua vastaan.
Vaihtoehtoisesti voit hankkia työharjoittelupaikan ulkomailta täysin omatoimisesti. Tällöin huolehdit työharjoitteluusi liittyvistä käytännön asioista ja kustannuksista pääsääntöisesti itse. Voit löytää harjoittelupaikan avoimia työpaikkoja selaamalla tai olemalla suoraan yhteydessä ulkomailla sijaitseviin yrityksiin.
Selvitä etukäteen TE-toimistosta, voitko saada työttömyysetuutta harjoittelun ajan.
EU-kansalaisena pystyt usein suorittamaan opintoihisi liittyvää työharjoittelua myös Suomessa. Selvitä harjoitteluun pääsemisesi mahdollisuudet ja käytännöt aina tapauskohtaisesti oppilaitoksesi kanssa. Voit päästä harjoitteluun esimerkiksi Erasmus+-ohjelman kautta.
EU-kansalaisena voit oleskella ja suorittaa harjoitteluasi Suomessa vapaasti enintään kolme kuukautta. Sinulla on kuitenkin oltava voimassa oleva henkilökortti tai passi.
Voit opiskelijana oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, jos täytät seuraavat ehdot:
- olet kirjoilla oppilaitoksessa, jonka Suomi on hyväksynyt tai jota se rahoittaa
- sinulla on Suomessa kattava sairausvakuutusturva, ja olet ilmoittanut siitä Suomen viranomaisille asianmukaisesti
- sinulla on tarpeeksi varoja niin, ettet ole rasitteena Suomen sosiaalihuoltojärjestelmälle.
Jos oleskelusi Suomessa kestää yli kolme kuukautta, muista myös rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa.
EU-kansalaisena et tarvitse harjoitteluun erillistä työnteko-oikeutta tai oleskelulupaa.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta.Avautuu uuteen ikkunaan.