Opiskelu tai harjoittelu ulkomailla korkeakouluopiskelijana
Korkeakouluopiskelijana voit suorittaa osan opinnoistasi ulkomailla. Voit esimerkiksi hyödyntää valmista vaihto-ohjelmaa tai etsiä sopivan korkeakoulun tai työharjoittelupaikan itse. Jos suoritat koko tutkinnon ulkomailla, varmista etukäteen, että se on pätevä myös Suomessa. Vastavalmistuneena saat arvokasta työkokemusta ulkomaan työharjoittelusta.
Voit suorittaa osan suomalaisesta korkeakoulututkinnostasi ulkomailla, olitpa sitten yliopiston tai ammattikorkeakoulun opiskelija. Voit suorittaa ulkomailla myös suomalaisiin opintoihisi kuuluvan työharjoittelun tai osan siitä. Tarkista etukäteen suomalaisesta oppilaitoksestasi, että saat ulkomaiset opintosi tai työharjoittelusi varmasti hyväksyttyä osaksi suomalaista tutkintoasi.
Korkeakouluopiskelijan vaihto-opiskelujakso kestää yleensä yhden lukukauden tai kokonaisen lukuvuoden. Joskus tarjolla on myös muutaman viikon mittaisia intensiivikursseja, joiden aikana voit suorittaa tietyn opintokokonaisuuden. Työharjoittelujakso puolestaan kestää usein joitakin viikkoja tai kuukausia.
Jos opiskelet suomalaisessa ammattikorkeakoulussa, huomaa, että vaihto-opiskelu tapahtuu yleensä ulkomaisessa yliopistossa. Suomalaista ammattikorkeakoulua vastaavia oppilaitoksia on vain harvoissa maissa, esimerkiksi Alankomaissa, Saksassa ja Tanskassa.
Selvitä, millaisia kansainvälisiä vaihto-ohjelmia ja yhteistyöoppilaitoksia omalla korkeakoulullasi on. Yhteistyöoppilaitokset on yleensä valittu harkiten, ja usein myös opinto-ohjelmien yhteensopivuutta on mietitty jo etukäteen. Esimerkiksi Euroopan unionin Erasmus+-vaihto-ohjelman kautta voit hakea opiskelijavaihtoon Euroopassa. Vaihtoehtoisesti voit hyödyntää opiskelijavaihtoja tarjoavien järjestöjen tai organisaatioiden palveluja, jotka ovat yleensä maksullisia.
Jos et löydä sopivaa ulkomaista korkeakoulua oppilaitoksesi tai vaihto-ohjelmien kautta, voit järjestää vaihtosi omatoimisesti haluamaasi korkeakouluun freemover-vaihtona. Tällöin huolehdit itse kaikista käytännön järjestelyistä ja vaihdosta aiheutuvista kustannuksista. Sovi etukäteen suomalaisen oppilaitoksesi kanssa ulkomaisten opintojesi hyväksilukemisesta.
Sinun kannattaa tutustua Opetushallituksen ylläpitämään Maailmalle.net-sivustoonAvautuu uuteen ikkunaan., josta löydät tietoa opiskelusta ulkomailla. Tutustu myös opiskeleulkomailla.fi-sivustoonAvautuu uuteen ikkunaan., joka tarjoaa kattavasti tietoa ulkomaisten opintovaihtoehtojen etsimiseen ja vertailuun.
Kun etsit sopivaa korkeakoulua ulkomailta, tutustu ensin oppilaitosten kansainvälisiin vertailuihin. Esimerkiksi World University Rankings -vertailu (englanniksi)Avautuu uuteen ikkunaan. kartoittaa opiskeluympäristöjä ja opetuksen tasoa yli tuhannessa yliopistossa ympäri maailmaa. Eurooppalaiset ENIC- ja NARIC-verkostot (englanniksi)Avautuu uuteen ikkunaan. taas tuottavat tietoa korkeakoulutuksen laadusta eri maissa, myös Euroopan ulkopuolisissa valtioissa.
Vertaile eri oppilaitosten omia verkkosivuja ja niiltä löytämiäsi tietoja. Ole tarvittaessa yhteydessä suoraan oppilaitoksiin lisätietojen saamiseksi.
Tutustu Maailmalle.net-sivuston maaoppaisiin ja kokemustarinoihin. Kokemusten perusteella saat opiskeluarjesta laajemman kuvan kuin pelkästään korkeakoulujen omilta sivuilta. Varaa riittävästi aikaa tiedonhankintaan ja vertailujen tekemiseen.
Huomaa, että verkkohakujen tuloksissa näkyvimmin esiin nousevat usein ne oppilaitokset, jotka käyttävät eniten rahaa markkinointiinsa. Laadukasta opetusta on silti tarjolla myös monissa vähemmän tunnetuissa oppilaitoksissa.
Jos olet suorittanut tutkinnon Euroopan unionissa etkä aio toimia säännellyssä ammatissa, olet todennäköisesti pätevä Suomen työmarkkinoille. Muista kuitenkin tarkistaa, millaisen pätevyyden ja jatko-opintokelpoisuuden suorittamasi tutkinto antaa. Jos olet opiskellut Euroopan unionin ulkopuolella, selvitä erikseen, miten tutkintosi vastaa Suomen työmarkkinoiden vaatimuksia.
Huomaa, että jos haet julkista virkaa tai oikeutta toimia Suomessa säännellyssä ammatissa, tarvitset ulkomailla suoritetun tutkintosi tunnustamista. Säänneltyjä ammatteja ovat esimerkiksi lääkäri, opettaja ja tilintarkastaja. Lisätietoja löydät Ammattipätevyydet ja tutkintojen vastaavuudet -sivulta.
Ota huomioon, että tutkintojen nimet ja sisällöt vaihtelevat maittain. Suomessa jatko-opinnoilla tarkoitetaan maisterintutkinnon jälkeisiä opintoja, mutta esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa ne tarkoittavat alemman korkeakoulututkinnon jälkeisiä opintoja. Selvitä jo ennen oppilaitokseen hakemista, mitä tutkintonimike vastaa Suomessa.
Voit hakea esimerkiksi EDUFI-harjoitteluun lähes minnepäin maailmaa tahansa. Hae paikkaa Opetushallituksen kautta. Harjoittelun tulee alkaa vuoden kuluessa valmistumisestasi. Jos pääset EDUFI-harjoitteluun, saat automaattisesti Opetushallitukselta apurahan.
Eri koulutusalojen opiskelijajärjestöt järjestävät kansainvälistä harjoittelua vastavalmistuneille. Myös monilla Euroopan unionin ja Yhdistyneiden kansakuntien alaisilla sekä muilla kansainvälisillä organisaatioilla on omia harjoitteluohjelmiaan.
Voit myös löytää harjoittelupaikkoja Euroopasta EURES-sivuston ja Pohjoismaista Nordjobb-sivustonAvautuu uuteen ikkunaan. kautta. Lisäksi monilla kansainvälisillä yrityksillä on trainee-ohjelmia, joihin voit hakeutua. Halutessasi voit lähteä työharjoitteluun jonkin ulkomaisia harjoitteluja järjestävän yrityksen avulla. Voit myös olla suoraan yhteydessä ulkomailla sijaitseviin yrityksiin ja tiedustella harjoittelun mahdollisuudesta.
Jos et saa työharjoittelusta korvausta, selvitä TE-toimistosta, voitko saada työttömyysetuutta harjoittelun ajan.
EU-kansalaisena pystyt usein suorittamaan opintoihisi liittyvää työharjoittelua myös Suomessa. Selvitä harjoitteluun pääsemisesi mahdollisuudet ja käytännöt aina tapauskohtaisesti oppilaitoksesi kanssa. Voit päästä harjoitteluun esimerkiksi Erasmus+-ohjelman kautta.
EU-kansalaisena voit oleskella ja suorittaa harjoitteluasi Suomessa vapaasti enintään kolme kuukautta. Sinulla on kuitenkin oltava voimassa oleva henkilökortti tai passi.
Voit opiskelijana oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, jos täytät seuraavat ehdot:
- olet kirjoilla oppilaitoksessa, jonka Suomi on hyväksynyt tai jota se rahoittaa
- sinulla on Suomessa kattava sairausvakuutusturva, ja olet ilmoittanut siitä Suomen viranomaisille asianmukaisesti
- sinulla on tarpeeksi varoja niin, ettet ole rasitteena Suomen sosiaalihuoltojärjestelmälle.
Jos oleskelusi Suomessa kestää yli kolme kuukautta, muista myös rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa.
EU-kansalaisena et tarvitse harjoitteluun erillistä työnteko-oikeutta tai oleskelulupaa.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta.Avautuu uuteen ikkunaan.